Românii merg la stomatolog să-şi albească dinţii care se văd. Prea puţini se duc la control, avertizează medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu obişnuiesc să meargă la stomatolog FOTO Shutterstock
Românii nu obişnuiesc să meargă la stomatolog FOTO Shutterstock

Cei mai mulţi români vin la stomatolog ca să-şi albească dinţii din faţă, dar nu şi pe cei din lateral, şi prea puţini pentru un control preventiv, de aceea 20 la sută au probleme grave cum ar fi paradontoza, potrivit medicului stomatolog Laura Mocanu.

„Oamenii nu merg la stomatolog pentru a-şi controla dantura în scop preventiv. De fapt, cei care vin la stomatolog pun preţ mai mult pe frumuseţea dinţilor, decât pe sănătatea lor, dar şi asta cu limite. 70% dintre pacienţi vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problemă de estetică frontală. Îi interesează doar dinţii cei mai vizibili şi deloc ce e în lateral, neglijând funcţionalitatea, în favoarea albirii, de exemplu”, a spune medicul Laura Mocanu, potrivit unui comunicat de presă. 

Ea a mai menţionat că doar durerile de dinţi sau problemele dentare grave îi mai aduc pe români în cabinetul stomatologului.

10% din români merg la medic pentru dinţi lipsă 

Potrivit specialistului aproximativ 10% dintre pacienţi merg la stomatolog pentru dinţi lipsă şi, ce este mai grav, 20% din cauza problemelor provocate de parodontopatie, boală cunoscută drept paradontoză.

„În ultimii ani, în România, tot mai multe cazuri se confruntă cu o formă foarte agresivă a acestei boli. În plus, incidenţa acestei afecţiuni a suportului dento-alveolar (gingie şi os) a devenit cu mult mai mare la noi decât în majoritatea ţărilor europene. Alarmant este şi faptul că cei care suferă de această afecţiune - cam nouă din zece pacienţi - vin în stadii avansate ale bolii, resemnaţi, considerând că e moştenire genetică şi că asta e, n-au ce-i face. Mulţi alţii nu vin însă deloc, ca şi cum nu ar exista soluţie pentru problema lor”, explică medicul, subliniind că principalul factor care favorizează apariţia acestei boli este de fapt igiena deficitară.

Ce este parodontoza şi cum ne afectează 

Parodontoza este de fapt o afecţiune cauzată de o suprainfecţie apărută la nivelul gingiei şi a osului, explică medicul. Descoperită în stadii incipiente, parodontopatia poate fi stagnată prin tratamente, astfel încât să nu se ajungă la căderea dinţilor.

Boala nu poate fi vindecată, pentru că osul erodatnu poate creşte la loc, dar poate fi oprită din evoluţie prin tratamentul cu laser (care distruge ţesutul de granulaţie şi toate bacteriile, lăsând locul curat şi acţionând ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite