Robert Turcescu, despre "invitatul cu laptopul": "Iertaţi-mă, mie mi se pare schizofrenic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu este "lichea politică" şi "imbecil". Primarul Adriean Videanu este "prost". Acestea sunt etichetările pe care le face Valentin Stan, invitatul lui Mihai Gâdea la

Preşedintele Traian Băsescu este "lichea politică" şi "imbecil". Primarul Adriean Videanu este "prost". Acestea sunt etichetările pe care le face Valentin Stan, invitatul lui Mihai Gâdea la emisiunea "Sinteza zilei", oamenilor politici.

Directorul general al Antenei 3, Sorin Oancea, a precizat că Valentin Stan "exagerează uneori", însă o face "argumentat", după ce contestaţia privind sancţionarea de către CNA cu 2.500 de lei pentru "acuzaţiile grave şi limbajul injurios" a fost respinsă. Până unde merge libertatea de exprimare? Ce argumente pot justifica folosirea cuvintelor jignitoare? Nevoia de rating este şi ea un argument, dat fiind că acela care fluieră în biserică captează involuntar atenţia comunităţii? La aceste întrebări, postul Antena 3 a dat un singur răspuns: "No comment". Robert Turcescu (realizator al emisiunii "100%", Realitatea TV), Liviu Mihaiu ("Între bine şi rău", TVR1), Stelian Tănase ("Tănase şi Dinescu", Realitatea TV) au fost mai generoşi în declaraţii.

Robert Turcescu: "Un salt bizar între CV şi ce vezi pe ecran"

- Cred că ţine de cei şapte ani de acasă, ţine de capacitatea unora de a înţelege pamfletul. Ceea ce face Valentin Stan nu e nou. El transpune, în momentul de faţă, realitatea anului 2008, maniera de pamflet înţeleasă de Corneliu Vadim Tudor, în 1990, în "România Mare". Nu e nicio diferenţă. Valentin Stan face exact ceea ce făcea Corneliu Vadim Tudor - şi mai face încă -, dar nu mai are forţa de la începutul anilor "90. Atunci, răspunsul îl dau printr-o altă întrebare: aţi descoperit vreodată, de-a lungul anilor, justificarea din înjurătura, în felul în care a făcut-o grosolan, Corneliu Vadim Tudor? Nu! Aici nu vorbim despre televiziune, ci despre vendete, despre comenzi politice. Acela nu e show de televiziune. Eu n-aş putea folosi vreodată un astfel de limbaj.

Motiv pentru care nu înţeleg să intru într-o competiţie - niciodată n-am putut compara emisiunea "Sinteza zilei" cu emisiunea pe care o făceam la Realitatea, "100%". Din câte ştiu eu, dl Valentin Stan este profesor universitar. Îşi asumă sau se revendică de la o anumită statură. Iertaţi-mă, mie mi se pare schizofrenic. Dacă te uiţi în CV-ul dlui Valentin Stan îţi dă o senzaţie schizofrenică - să vezi acolo că e profesor universitar, că este doctorant şi apoi să-l priveşti la televizor în felul în care se exprimă... Este un salt bizar, în jos, de la ce scrie în CV şi la ceea ce se vede pe ecran.

Liviu Mihaiu: "Şi eu am fost amendat"

- Şi eu am fost amendat pentru deraieri de limbaj, dar n-am protestat pentru simplul motiv că sunt unul dintre cei care vor un CNA mult mai puternic, mult mai intransigent în ordinea aplicării legii (amenda mi se pare o frecţie la picior de moderator) şi care să-ncerce să ajusteze/stopeze nu numai gramatical sau legal abuzurile realizatorilor. Însă ce se-ntâmplă în acest caz ţine mai degrabă de siguranţa psihologică a populaţiei, înainte de a se constitui în calomnie sau "ultragiu". Cuvintele lui Sorin Oancea nu le comentez pentru a păstra un minim respect pentru presa română.

Stelian Tănase: "Temperamentul său coleric îi joacă feste"

- Unu: selecţia termenilor aparţine celui care se află în faţa camerei, fie că este moderator, fie că este invitat. Contează cărui public te adresezi, şi, evident, cotează contextul - cuvintele sunt polisemantice şi un cuvânt poate fi înjurătură sau alint. Doi: Valentin Stan este profesor universitar, îl cunosc foarte bine.

Este un cadru universitar, profesional vorbind, foarte competent. Este adevărat că temperamentul său coleric uneori îi joacă feste - poţi să te enervezi într-o emisiune şi să depăşeşti cadrul unei exprimări decente. Trei: eu n-aş jigni pe nimeni într-o emisiune, deşi m-am trezit şi eu spunând că preşedintele Bush este un prost.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite