Revoltaţi că li se taie sporul de 75%, anesteziştii ameninţă cu sistarea operaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporurile fixe prevăzute pentru salariile medicilor îi nemulţumesc profund pe anesteziştii români. Aceştia atenţionează în mai multe memorii transmise către Ministerul Sănătăţii şi către cabinetul premierului Viorica Dăncilă că vor rămâne cu mai puţini bani în buzunar după ce majorările salariale vor intra în vigoare.

Practic, luna aprilie va însemna o leafă mai mică pentru un anestezist - medic primar care, în prezent, cu tot cu gărzi, primeşte la final de lună 10.000 de lei. Consecinţele, arată breasla anesteziştilor, care s-a coalizat în ultimele zile, sunt dure: vor pleca în străinătate mai mulţi doctori de această specialitate iar absolvenţii de medicină care iau examenul de rezidenţiat se vor îndrepta spre alte domenii ale medicinei, mai uşoare şi la fel de bănoase. 

Portiţă deschisă spre spitalele din Europa

„Nu e tot una o gardă de terapie intensivă sau o gardă de interne. Iar conceptul de îndoctrinare a populaţiei că noi, ca medici, avem salarii exorbitante, nu e de bun augur. Acum, un medic primar anestezist ia 8.000 de lei şi cu gărzi ajunge la 10.000 de lei. Având în vedere că se taie sporul de 75%, chiar dacă se dublează salariul de încadrare şi se pune sporul fix de 2.000 de lei, anestezistul respectiv ar putea să ia chiar mai puţin în mână. Iar asta nu înseamnă salariile de 4.000 de euro, vehiculate pentru imaginea în societate a medicului”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor şi anestezist la Spitalul Judeţean din Oradea. 

Problema, semnalată de anestezişti în memoriile transmise către autorităţi, e legată de sporurile fixe, care nu mai fac diferenţierea între specialităţile medicale. În prezent, anestezia, urgenţa, anatomia patologică, pneumologia şi infecţioasele au sporuri cuprinse între 75% şi 100%. „Ce e şi mai ciudat este că Anexa 10 din regulamentul de sporuri prevede un spor mai mic la medicii anestezişti decât la asistenţii de anestezie terapie intensivă, ceea ce duce la o învrăjbire între cadrele medicale, iar asta e anormal”, a completat Pantiş, adăugând că întreaga Europă e în căutare de anestezişti. 

Revoltă la mai multe spitale din ţară

Spre exemplu, medicii anestezisti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov ameninţă cu sistarea tuturor intervenţiilor chirurgicale dacă Anexa 10 din regulamentul de sporuri nu va fi anulată. Mai mult, ei ameninţă cu greva şi afirmă că vor asigura strict urgenţele. 

„Considerăm că această anexă defavorizează medicii, aplicarea ei ducând la situaţii de neacceptat pentru noi, cum ar fi faptul că diferite categorii de personal, care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi serviciu vor avea sporuri invers proporţionale cu pregătirea profesională, cu responsabilităţile şi stresul de la locul de muncă”, transmit anesteziştii din Braşov. Nemulţumiri există şi în rândul medicilor de la mai multe spitale din Olt care afirmă că creştereile substanţiale de salariu sunt practic anulate prin micşorarea drastică a sporurilor care nu se vor mai acorda la nivelul de acum. (Simona Suciu, Alina Mitran)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite