Produsele ecologice de pe rafturile magazinelor, etichetate necorespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul a avut loc în perioada 14 - 17 aprilie 2015 FOTO Shutterstock
Controlul a avut loc în perioada 14 - 17 aprilie 2015 FOTO Shutterstock

O parte din produsele ecologice aflate pe rafturile din magazine nu sunt etichetate corespunzător. Aşa susţin inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care au luat la puricat aceste produse în perioada 14 - 17 aprilie 2015.

Concret, au fost controlaţi 308 operatori economici, dintre care la un numar de 150 (49%) au fost constatate abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitate de circa 27 de tone produse alimentare ecologice, din care trei tone (11%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Un procent de 10%, subliniază Mediafax.

În consecinţă, inspectorii ANPC au dispus retragerea de la comercializare a 36 de kilograme de produse alimentare ecologice, în valoare de 1.117 lei, cu data durabilităţii minimale depăşite.Au mai fost oprite temporar de la comercializare circa 2.700 kg de produse, în valoare de 46.500 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Ce sancţiuni au aplicat inspectorii ANPC

De asemenea, inspectorii au aplicat şi sancţiuni: 166 de contravenţii, din care 104 au fost amenzi contravenţionale în valoare de aproape 400.000 de lei. Inspectorii au dat şi avertismente.

Preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, atrage atenţia că sunt câteva elemente care trebuie urmărite pe eticheta produselor ecologice pentru a avea certitudinea că acestea respectă prevederile legale: numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului, sigla Comunităţii, precum şi o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă.

Neregularităţile depistate de inspectori

Inspectorii ANPC au constatat că era atribuită calitatea de "produs ecologic/ biologic" unor produse care nu se încadrau în prevederile legale privind produsele alimentare ecologice. Astfel, ei au găsit, în Cluj, "bomboane cu BIO echinaceea", precum şi "energizant Biogreen super food cu lăstari, alge şi germeni", sugerându-se că aceste produse, ingredientele sau materiile lor prime au fost obţinute în conformitate cu normele aplicabile producţiei ecologice.

De asemenea, au fost găsite produse de pe atichetele cărora lipsea unul dintre cele trei elemente obligatorii la etichetarea produselor ecologice: numărul de cod al autorităţii de control care reglementează activitatea operatorului, sigla Comunităţii şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă agricolă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite