Ping-pong cu cardul de sănătate. Legislaţia va fi modificată până pe 15 septembrie, astfel încât medicii de familie să nu le distribuie asiguraţilor
0Controversele privind cardul de sănătate continuă. Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, medicii de familie ar fi trebuit să distribuie aceste documente asiguraţilor, ministrul Sănătăţii a anunţat că normele vor fi modificate.
„Cardurile de sănătate vor ajunge la populaţie după ce vom modifica legislaţia. În acest moment, legislaţia obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate. Eu am spus-o, ca urmare a discuţiilor cu medicii de familie, că nu sunt de acord cu această prevedere şi că ea trebuie modificată. Şi am spus că, până la 15 septembrie, voi elabora un act normativ care să schimbe situaţia actuală şi să găsim alte formule de distribuire a cardurilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, ministrul Sănătăţii sunt de acord să iniţializeze cardurile de sănătate. „Cetăţeanul, când are un card, prima oară se duce la medicul de familie. Deci, acolo îşi va face iniţializarea, ei sunt de acord cu acest lucru”, a explicat Nicolăescu.
Petiţie împotriva distribuirii cardurilor
Pe 6 august, medicii de familie au lansat o campanie online pentru strângerea de semnături prin care susţin introducerea cardurilor de sănătate, dar resping ideea ca acestea să fie distribuite şi inscripţionate de către ei.
„DA cardului de sănătate! NU distribuirii! NU inscripţionării!” - este sloganul campaniei prin care medicii de familie cer solidaritate în demersurile privind distribuirea şi inscripţionarea cardurilor de sănătate.
„Distribuirea şi inscripţionarea cardului naţional de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp şi de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătăţii , devine poştaş, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câştigă? Pacientul, medicul sau o birocraţie cronofagă, sufocantă şi aberantă?”, spuneau, la vremea respectivă, medicii de familie.
Primele 215.000 de carduri, produse
În 1 august, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că au fost produse primele 215.000 de carduri electronice de sănătate, respectând, astfel, termenul propus - sfârşitul lunii iulie.
„Cardul naţional electronic de sănătate este un proiect prioritar pentru Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, care aduce avantaje importante asiguraţilor. În acelaşi timp, acest proiect va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei cheltuirii banului public în sistemul social al asigurărilor de sănătate”, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.
O echipă a Departamentului IT al CNAS generează şi verifică datele necesare pentru personalizarea cardului electronic naţional de sănătate, mai arată documentul.
Potrivit CNAS, dacă partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Naţională SA, va tipări cardurile cel puţin în acelaşi ritm, până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, conform contractului.
Pe aceeaşi temă:
UPDATE Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor
Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni.
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, salută decizia de implementare a proiectului cardurilor de sănătate pentru pacienţii români, mai ales că, susţine acesta, implementarea se face după proiectul convenit în timpul mandatului său. Duţă a anunţat însă că îl va acţiona în instanţă pe premier pentru declaraţiile sale defăimătoare la adresa lui şi a muncii depuse la CNAS.
Acordul CNAS-Imprimeria Naţională a fost semnat de succesorul lui Duţă
Scandalul legat de cardul de sănătate continuă. Dacă duminică fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, declara că nu a semnat niciun contract cu Imprimeria Naţională în perioada în care a ocupat funcţia de şef al Casei, luni, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale au confirmat că nu a fost încheiat vreun acord cu CNAS pentru producerea cardurilor de sănătate, documentul fiind semnat abia în septembrie 2012, de succesorul lui Duţă, Doru Bădescu.
Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS: „Acuzaţiile care mi se aduc sunt absolut aberante!”
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu a primit niciun document în privinţa sesizării de către Guvern a DNA în cazul său, adăugând că acuzaţiile care i se aduc sunt „absolut aberante”. Medicul a completat că, cel mai probabil, va fi chemat la DNA pentru a da explicaţii privind cardul de sănătate.
Gâlceavă politică pe cardul de sănătate
Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.