Pe cuvânt: n-am furat bradul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriu acest text în calitate de simplu cetăţean. Am cumpărat un brad frumos de la un supermarket din Ploieşti ca să-l aduc la Bucureşti.

După ce l-am plătit, casiera mi-a spus: „Pentru aviz, mergeţi la colega mea". N-am priceput, dar m-am dus la „colega", unde mergea, de altfel, toată lumea care cumpărase brazi. Iar colega mi-a dat un „aviz de însoţire a mărfii", cu numele, CNP-ul, un autocolant cu hologramă şi numărul maşinii din care rezulta că eu, subsemnatul, transport un biet brad de Crăciun de la Ploieşti la Bucureşti.

Numai că fiul meu - născut şi crescut în libertate, nu ca mine, care am prins vechile obiceiuri ale miliţiei comuniste de a percheziţiona după propriile toane portbagajele maşinilor - mi-a pus o întrebare de bun simţ: „Bine, şi dacă presupunem că ai o casă la munte şi tai bradul de la tine din curte şi îl duci la Bucureşti, cine îţi dă aviz de însoţire a mărfii? Sau dacă ai rude la ţară şi un unchi îţi dă cadou un brad, cum îl duci la Bucureşti fără emoţii că te-ar putea prinde Poliţia?".
Nu ştiu. Şi nici nu vreau să verific reglementările legale în domeniu. Doar constat - ca simplu cetăţean - cum, la 20 de ani de când au murit nişte oameni pentru a scăpa de comunism, metehnele comuniste n-au pierit.

Eu înţeleg aşa: fiind incapabil să rezolve problema tăierilor ilegale de copaci şi a furturilor de brazi, Statul (marele nostru Tătuc) transferă responsabilitatea asupra noastră, a cetăţenilor, şi asupra unor comercianţi privaţi. Adică, concret: supermarketul cu pricina a trebuit să aloce două persoane care să completeze avizele cu pricina (care costă şi ele - hârtie, timbru cu hologramă etc.), noi - simpli cumpărători - am aşteptat cuminţi la coadă să ni se dea o hârtie din care să rezulte că n-am furat bradul, iar Statul - cu sumedenia sa de angajaţi în sistemul public, pe banii contribuabililor - şi-a luat grija. Prezumţia de vinovăţie este în continuare fundamentală. Oricând te poate opri agentul să te întrebe, cu un aer şmecheresc, „ia zi, Şefu', de unde ai luat bradu'?". Deşi poate că l-ai luat, ca orice om cinstit, de la un magazin, din piaţă, de la vreo tanti sau vreun unchi de la ţară. Îmi pare rău: comemorăm Revoluţia - şi sărbătorim Crăciunul - cu un Stat incompetent şi tembel, care nu dă două parale pe noi, cetăţenii contribuabili. Iar dacă vrem să ne bucurăm de un brad de Crăciun, ne strică plăcerea cu formalităţi birocratice idioate. Sărbători fericite!  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite