Eurobarometru 2013: Românii, locul şase în clasamentul optimiştilor în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurobarometru 2013: Românii, locul şase în clasamentul optimiştilor în ceea ce priveşte viitorul UE  FOTO Adevărul
Eurobarometru 2013: Românii, locul şase în clasamentul optimiştilor în ceea ce priveşte viitorul UE  FOTO Adevărul

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat marţi, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane în ceea ce priveşte viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii  (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) şi polonezii (63%), urmaţi de români. Sondajul a fost efectuat în perioada 10-26 mai în fiecare dintre cele 28 de state membre.

Aşadar, ţara noastră rămâne printre cele mai optimiste ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar, situându-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), potrivit Hotnews.

La polul opus, statele cele mai pesimiste sunt cele care au beneficiat de planuri internaţionale de susţinere - Grecia, Cipru şi Portugalia.

În nouă ţări, majoritatea populaţiei este pesimistă în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar, procentele cele mai ridicate întâlnindu-se în Portugalia (67%), Cipru (69%) şi Grecia (69%).

În România, 71% dintre locuitori nu cred că vocea lor este ascultată în UE

În schimb, peste două treimi dintre europeni cred ca vocea lor nu contează în UE (67%).  Această opinie este larg răspândită în Grecia (89%) şi Cipru (89%). Procente foarte mari se înregistrează în Portugalia (81%), Italia (78%) şi Spania. În România, 71% dintre locuitori nu cred că vocea lor este ascultată în UE.

Percepţia situaţiei economice naţionale rămâne stabilă, raspunsurile pozitive situându-se la un nivel foarte redus. Astfel, doar 26% dintre europeni consideră că situaţia economiei lor naţionale este „foarte buna“ sau „mai degraba bună“.

Percepţia situaţiei actuale a economiei la nivel naţional variază foarte mult între statele membre. În Suedia, Germania şi Luxemburg trei sferturi dintre persoanele interogate sau mai mult consideră că situaţia economică a ţării lor este bună, în timp ce în şase state membre mai puţin de 5% dintre persoanele interogate sunt de acord cu aceasta afirmaţie, după ce Greciei şi Spaniei li s-au adaugat Portugalia, Bulgaria şi Cipru.

În alte patru state membre, mai puţin de 10% dintre persoanele interogate consideră că situaţia economică a ţării lor este bună: România (8%), Irlanda şi Italia (7%) şi Franţa (6%).

Şomajul, subiect de preocupare al europenilor

Somajul îşi continuă ascensiunea ca principal subiect de preocupare al europenilor la nivel naţional: după o creştere de 3 puncte, el este evocat de peste jumătate dintre europeni.

Alte trei subiecte de preocupare, care au mai pierdut însă din teren sunt: situaţia economică (33%, -4), creşterea preţurilor (20%, -4) şi datoria publică (15%, -2).

Situaţia economică, creşterea preţurilor şi şomajul, printre problemele României

În România, persoanele interogate consideră că subiectele economice reprezintă principalele mize cu care se confruntă ţara. Astfel, cele mai importante probleme cărora România trebuie să le facă faţă în prezent sunt situaţia economică (44%), creşterea preţurilor/inflaţie (35%) şi somajul (33%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite