O mare parte din contribuţia RCA ar putea fi transferată către sistemul medical de urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu vrea ca o parte din contribuţia RCA să meargă către sistemul de sănătate FOTO Adevărul
Nicolăescu vrea ca o parte din contribuţia RCA să meargă către sistemul de sănătate FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că o parte din contribuţiile din asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) ar trebui transferate la sectorul medical de urgenţă şi că până la sfârşitul anului acest transfer ar putea fi reglementat.

„Credem că o mare parte din contribuţiile din RCA ar trebui transferate la sectorul medical de urgenţe. Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume care au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă. Probabil, până la sfârşitul anului, vom realiza formele tehnice ale unui astfel de transfer”, a declarat Nicolăescu.

Cu aceeaşi ocazie, ministrul Sănătăţii a făcut referire la noul proiect de lege privind statutul spitalelor, precizând că o unitate sanitară poate fi regie autonomă, societate comercială sau ONG. El a punctat însă că schimbarea statutului spitalelor publice nu va implica schimbări în relaţia acestora cu pacienţii.

„Dacă schimbăm statutul spitalului, şi devine o entitate responsabilă, spitalul poate fi regie autonomă, societate comercială sau ONG. Spitalul, sub oricare dintre cele trei forme, rămâne proprietate publică a statului sau a consiliului local, în funcţie de locul unde se află. Numai că el are anumite avantaje. Spitalele nu sunt plătitoare de TVA în prezent, taxa se găseşte în costuri, ea nu se deduce”, a declarat Nicolăescu.

El a adăugat că, dacă spitalele publice s-ar transforma în entităţi plătitoare de TVA, valoarea taxei s-ar scoate din costuri şi din când în când s-ar putea rambursa de la bugetul de stat.

Politicienilor le este ruşine să prezinte pachetul de bază

În opinia medicului Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, sănătatea este subfinanţată, iar politicienii îi acordă atenţie doar înainte de alegeri, de aceea în unii ani sistemul sanitar a fost susţinut de producătorii de medicamente.

„Au uitat cu toţii de ambulatoriile de pe teren, cele de sector, medicii de acolo nu mai erau plătiţi de nimeni, activitatea era remunerată de Dumnezeu-ştie-cine, iar spitalele au mers din subfinanţare în subfinanţare. Fiecare putere politică începea înainte de alegeri cu ideea că sănătatea e prioritatea absolută. Dar, din patru în patru ani, datoriile s-au rostogolit şi au existat ani în care sistemul sanitar, din punctul de vedere al medicaţiei şi uneori al aparaturii, a fost susţinut de producătorii de medicamente”, a explicat Oprescu.

În ceea ce priveşte pachetul de bază oferit în sistemul de sănătăte, Oprescu a adăugat că acesta este atât de sărac în servicii, încât guvernanţilor „le-a fost ruşine” să îl comunice.

„După 23 de ani, începem iar să comunicăm pachetul de bază. De când funcţionează Casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătzate, n.r.) avem pachetul de bază, dar el nu a fost comunicat niciodată pentru că tuturor guvernanţilor le-a fost ruşine. În unii ani pachetul de bază a însemnat doar două sau trei analize”, a mai spus primarul.

Pe aceeaşi temă:

Raed Arafat: abia în trei ani judeţele vor avea suficient personal pe ambulanţele de terapie intensivă

Cel puţin doi-trei ani sunt necesari pentru ca toate judeţele din ţară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanţe de terapie intensivă, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat. Potrivit acestuia, în peste jumătate din judeţe există echipaje de terapie intensivă mobile.

Raed Arafat: regionalizarea serviciilor de ambulanţă presupune o creştere a numărului de posturi operative

Regionalizarea serviciilor de ambulanţă va începe de anul viitor, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănăţii, medicul Raed Arafat. Acesta a explicat că odată cu această regionalizare, va creşte numărul posturilor operative, întrucât se va renunţa la unele administrative.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite