Noi reguli în centrele de transfuzii pentru mai multă rigoare
0Autorităţile sanitare vor mai multă rigoare în sistemul de transfuzii astfel încât incidentele post-transfuzionale să fie limitate la minimum. Prin urmare, vor obliga centrele de transfuzii din ţară să respecte o serie de bune practici care sunt în vigoare şi la nivel european.
Concret, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect de ordin care vizează unităţile de transfuzie din ţară, astfel încât traseul donatorului să fie urmărit din momentul în care intră în centru şi se înregistrează în baza de date şi până în momentul în care punga de sânge, testată şi controlată, a ajuns la spital.
Însă proiectul de act normativ nu vine doar cu norme mai riguroase privind calitatea şi testarea, ci aduce în discuţie şi nevoia de informatizare a sistemului transfuzional, respectiv implementarea unei baze de date unice, la nivel naţional, care să-i cuprindă pe toţi donatorii din toate judeţele, data la care aceştia au donat sânge dar şi problemele de sănătate care au fost depistate în urma analizelor.
Siguranţă mai mare pentru pacienţi
„Aceste bune practici înseamnă respectarea unor criterii de calitate în toate etapele selecţiei, recoltării, testării, procesării, stocării sângelui şi distribuţiei acestuia. Practic, din momentul în care donatorul intră în centru şi se înregistrează în baza de date până în momentul în care punga lui de sânge pleacă la spital există nişte criterii de calitate pe care fiecare centru trebuie să le respecte”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti.
Potrivit acesteia, noua legislaţie va aduce însă mai multă siguranţă pentru pacienţi. Asta pentru că angajaţii vor avea obligaţia să raporteze reacţiile adverse şi incidentele post-transfuzionale, dar vor fi supuşi mai des controalelor de calitate.
Recoltari mobile în mediul rural
În plus, vor exista protocoale de donare unitare, care vor trebui aplicate şi respectate în fiecare centru, inspectorii sanitari putând să verifice dacă acestea sunt sau nu respectate şi să aplice sancţiuni în cazurile în care angajaţii se abat de la normele legale. O altă noutate prezentă în proiectul de ordin e legată de recoltarea de sânge cu ajutorul mijloacelor de recoltare mobilă inclusiv din zonele rurale, ceea ce este dificil în prezent.
„În perioada 2005 - 2011, centrele de transfuzii au colectat şi procesat în medie 17.000 litri de sânge şi 15.000 litri de plasmă transfuzabilă de care au beneficiat peste 200.000 de pacienţi anual. Practic, de aceste servicii beneficiază anual echivalentul a circa 1% din populaţia ţării”, se arată în documentul citat, conform căruia urmează să fie făcute şi investiţii în infrastructura centrelor, în resursa umană şi în campanii de educare a populaţiei.