Ministrul interimar al Sănătăţii demontează un fake news: „Niciunul din vaccinurile aflate la centrele de vaccinare din România nu este expirat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila FOTO Guvernul României
Cseke Attila FOTO Guvernul României

În zona „fake news” circulă zvonul că cei care fac doza a treia de vaccin primesc, de fapt, vaccinuri expirate. Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila a infirmat zvonurile.

Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, a arătat joi seara la Digi24 că în lupta cu pandemia vaccinarea rămâne principala armă la îndemâna populaţiei.  „Nu sunt vaccinuri expirate care să fie distribuite la centrele de vaccinare. Niciunul din vaccinurile astăzi aflate la centrele de vaccinare din România, indiferent despre ce centru vorbim, în orice colţ al ţării, niciunul nu este expirat, astfel încât siguranţa, din acest punct de vedere, este categoric garantată”, a dat asigurări Cseke Attila.

Trebuie să înţelegem că şi noi ca societate avem ceva de făcut: să ne vaccinăm. Acesta este lucrul pe care nu l-am făcut în proporţia pe care l-au făcut alte ţări, care, cu 70-80 la sută din populaţie vaccinată, sunt într-o cu totul altă situaţie decât noi, cu 34 la sută”, a spus ministrul interimar al sănătăţii.

Risc ca România să aibă şi alte valuri pandemice

Întrebat ce crede despre declaraţiile fostului ministru al sănătăţii Nelu Tătaru, care spunea că vom avea parte şi de valul 5, şi de valul 6, până când vom reuşi să ajungem la o imunitate de grup, Cseke Attila a arătat că este de acord cu această evaluare.

„Aceasta este şi ceea ce spun specialiştii, că de imunizare vom avea parte toţi. Diferă modalitatea în care o să fim imunizaţi. Este o soluţie mai simplă, accesibilă, gratis, fără niciun fel de probleme medicale, care este vaccinul şi  vaccinarea, şi este o modalitate mai grea, mult mai anevoioasă, în care nu ştim care este drumul, nu ştim unde o să ajungem, din păcate, cu multe curbe acest drum, care ne pot întoarce în tot felul - şi care înseamnă trecerea prin boală. Pentru că la 34 la sută vaccinare, pandemia aceasta, evident, ca orice pandemie de virus în toată istoria omenirii, va trece la un moment dat, cu mai mici sau mai mari probleme pe parcurs. Dar dacă noi rămânem cu 34 la sută - hai să spunem că avem peste 50 la sută din populaţie imunizată, că au mai trecut prin boală. Dar abia de la 70 la sută în sus începe situaţia în care putem spune că e mai sub control şi chiar dacă va veni un alt val, el deja nu va mai avea intensitate. Or, cu 34 la sută, ne aşteaptă această situaţie foarte probabilă, ca după ce trece acest val pandemic să mai fie şi un alt val şi chiar alte valuri. Aşa spun specialiştii”, a explicat ministrul interimar al sănătăţii.

„Dacă nu ne vaccinăm şi nu creştem rata de vaccinare acolo unde deja apărarea este de masă, există riscul de a mai avea valuri pandemice în România, cu problemele inerente care sunt. În Occident, cu 80 la sută vaccinaţi, la cine să mai fie valul pandemic, la cei 10-15 la sută? Sigur, poate fi, dar în niciun caz de amploarea celui pe care îl ai cu 34 la sută”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a confirmat că unii pacienţi cu COVID-19 rămân în ambulanţe sau în Unităţile de Primiri Urgenţe până li se găseşte un pat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite