Medicii rezidenţi, momiţi cu locuinţe ANL să rămână în ţară, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii rezidenţi vor beneficia de locuinţe ANL FOTO Adevărul
Medicii rezidenţi vor beneficia de locuinţe ANL FOTO Adevărul

Medicii rezidenţi, care au contracte pe perioadă determinată şi nu pot accesa credite imobiliare, vor putea beneficia mai uşor de locuinţe ANL. Asta după ce Guvernul i-a inclus în categoria „tineri specialişti din învăţământ şi sănătate”, astfel încât să nu mai plece la muncă în străinătate, în ţări cu ofertă financiară mai bună. Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti, spune că măsura „ne-ar duce mai aproape de lumea occidentală”.

Concret, ordonanţa de urgenţă prin care se majorează salariile întreg personalului medical de la 1 octombrie, conţine şi o prevedere legată de modul în care medicii rezidenţi pot accesa locuinţe ANL.

„Tinerii specialişti din învăţământ şi din sănătate, în sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin programele ANL, destinate închirierii, şi care pot primi repartiţii în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, angajaţi ai unităţilor din domeniile respective aflate pe raza unităţii administrativ- teritoriale în care sunt amplasate locuinţele, inclusiv medicii rezidenţi, şi care nu deţin o locuinţă în proprietate pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective”, se arată în textul de lege, citat de Mediafax. 

„Suntem într-o situaţie ingrată din cauza contractului semnat”

Menţiunea a fost introdusă chiar la solicitarea medicilor rezidenţi, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Clara Matei, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi din România. Aceasta susţine că până acum, autorităţile locale interpretau legea după bunul plac, astfel că medicilor tineri li se puneau tot felul de piedici atunci când încercau să obţină o locuinţă ANL. 

„Modificarea ne ajută foarte mult. Sunt foarte puţine situaţiile în care medicii rezidenţi chiar au reuşit să obţină o astfel de locuinţă ANL, a fost cererea noastră expresă, ca pe lângă acea majorare salarială, să ni se ofere posibilitatea să achiziţionăm o locuinţă. Suntem într-o situaţie ingrată din cauza contractului pe perioadă determinată pe care îl semnăm cu spitalul plătitor. Nu putem face credite, toate băncile ne resping dosarele. Sperăm ca, în perioada următoare, să vedem şi care sunt paşii de urmat şi dacă ni se vor pune în continuare piedici. Cert este că o parte din rezidenţi ar fi dispuşi să rămână dacă ar avea şansa de a-şi cumpăra o locuinţă ANL”, a declarat Clara Matei. 

Sinescu: „Ar fi o motivaţie majoră pentru medicii la început de drum”

De altfel, guvernanţii au precizat, în textul de lege, că introducerea acestei menţiuni are scopul de a opri migraţia masivă în rândul doctorilor tineri. Măsura este văzută cu ochi buni de academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, cea mai mare instituţie cu profil medical din ţară. 

„Dacă va fi implementată, e o măsură extrem de binevenită, ar fi una din motivaţiile majore pentru aceşti oameni, care au foarte mult de învăţat şi care sunt nevoiţi să se descurce cum pot, cu salariile pe care le au. Ei trebuie ajutaţi pe toate planurile, iar dacă nu au resurse materiale şi nu îi ajută părinţii, în mod evident, caută soluţii - pe care le găsesc în străinătate. O asemenea măsură ne duce mai aproape de lumea occidentală, unde profesioniştii la început de drum pot obţine subvenţii şi au posibilitatea să returneze, în timp, banii respectivi”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu. 

Decan: „Majorarea e o bătaie de joc, e praf în ochi!”

Potrivit acestuia, în condiţiile în care un medic rezident are 1.000 de lei salariul de bază, chiar şi cu majorarea salarială de 25%, este aproape imposibil să îi pretinzi acestuia să facă performanţă. „Din acei 200 de euro trebuie să mănânce, să îşi cumpere cărţi, să plătească chirie. Majorarea de 25% reprezintă un progres, dacă ne gândim că plecăm de la nişte sume derizorii. Faţă de Europa Centrală suntem în urmă, dar este o mărire semnificativă”, a completat rectorul UMF Bucureşti. 

Pe de altă parte, un decan al unei Facultăţi de Medicină din ţară a subliniat că majorarea salarială este o bătaie de joc. „E praf în ochi. E bătaie de joc. Aceşti tineri, care muncesc pe brânci, nu au unde să locuiască. Am o rezidentă care locuieşte în cămin, este însărcinată în luna a şaptea şi, cu greu, a reuşit soţul ei să obţină un credit pentru a-şi cumpăra o garsonieră. Nu se poate să ne batem joc de aceşti oameni, într-un asemenea hal”, a completat specialistul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite