Lupta pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană“ continuă! Aflaţi cum se pregăteşte fiecare oraş! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumente importante din oraşele care sunt în cursă
Monumente importante din oraşele care sunt în cursă

În 2012, Capitalele europene ale culturii sunt Guimaraes (Portugalia) și Maribor (Slovenia). În 2021, capitale culturale ale continentuui vor fi un oraş din România şi altul din Grecia. La noi, lupta se dă între Cluj, Timişoara, Iaşi şi Alba Iulia.

Orașul din inima Transilvaniei a cărui asociație culturală promite să facă totul ca titlul de Capitală Culturală Europeană (CCE) să îi parvină în 2021 va fi gazda unei conferințe internaționale la mijlocul lunii noiembrie. La Cluj vor veni reprezentați ai unor orașe care au deținut titlul de CCE, dar și ai orașelor din România cu care municipiul de pe Someș concurează.

image

Piața Unirii

Această conferință va fi urmată, în decembrie 2012 și în lunile din 2013, de o serie de dezbateri și analize pe toate segmentele din proiectul din candidatură a Clujului în așa fel încât să se găsească formula potrivită care să îi asigure Clujului titlul de CCE, cu toate beneficiile sale în timp.

Citiţi mai multe despre demersurile făcute ca titlul de „Capitală culturală europeană“ să ajungă în Cluj!

Autorităţile responsabile cu promovarea Iaşiului în competiţia pentru desemnarea oraşului Capitală Culturală Europeană 2021 au făcut paşi minusculi până acum, spre finalul celui de-al doilea an de când au depus candidatura. Deocamdată, certă la Iaşi este doar aplicarea principiului lui Caragiale - cât mai multe „comitete şi comiţii".

La jumătatea acestui an, în luna mai, a fost lansată oficial Asociaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană (AICCE). Din asociaţie fac parte cele mai respectabile nume din Iaşi în domenii legate de activitatea culturală. Recent, asociaţia a făcut pui şi a fost împărţită în zece comitete: patrimoniu, film-video-fotografie, muzică, arte plastice, artele spectacolului, literatură, industrii creative, comunicare, arhitectura şi relaţii internaţionale.

Aceste comisii ar urma să înceapă dezaterea publică legată de proiecte care ar putea fi interes. Ba, mai mult, coordonatorii au promis că vor lansa proiecte care ar putea avantaja Iaşiul în cursă până în luna septembrie.

Citiţi mai multe despre cum se pregăteşte Iaşiul de competiţie!

Timişoara vizează acest titlu pentru 2021, însă demersurile nu sunt încă foarte vizibile. Un posibil impact negativ asupra campaniei a fost şi "schimbarea de gardă" de după alegerile locale, noii aleşi judeţeni şi locali având multe lucruri de pus la punct într-un timp scurt, neavând timp să se ocupe îndeaproape de acest proiect. Oricare ar fi fost motivul, sprijinul din partea autorităţilor pentru Asociaţia „Timișoara, Capitală Culturală Europeană" a fost până acum mai mult moral. Totuşi, lucrurile au început să se mişte, iar asociaţia a obţinut finanţare pentru un proiect care cu siguranţă va populariza campania printre timişoreni: proiectu  "Memoria cartierului meu" va programa piese de teatru în fiecare cartier al oraşului, evenimente de artă vizuală, iar locuitorii din fiecare zonă vor fi invitaţi să cunoască istoria străzilor.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu unul dintre simbolurile oraşului!

image

Atuul Timişoarei este cu siguranţă zona Cetate, cu arhitectura rămasă din perioada Imperiului austro-ungar, iar numeroasele premiere istorice cu siguranţă vor fi un "plus": prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României, prima bibliotecă publică, primul oraş cu teatre de stat în trei limbi, şi aşa mai departe. Însă chiar dacă trecutul recomandă Timişoara pentru titlul de Capitală Culturală, prezentul mai are nevoie de muncă.

Aflaţi care sunt punctele tari şi punctele slabe ale Timişoarei în competiţia pentru „Capitală culturală europeană“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite