Lipsa de personal calificat determină companiile să îşi trimită angajaţii la programe de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflate în imposibilitatea de a găsi candidaţi compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companiile din România încearcă să compenseze prin traininguri şi programe de dezvoltare adresate propriilor angajaţi.

Decizia companiilor vine ca urmare a faptului că recrutarea de personal calificat devine o misiune tot mai dificilă la nivel mondial, România numărându-se printre ţările care se confruntă cu o criză acută în acest domeniu. 

Tocmai din acest motiv, inclusiv universităţile susţin că programele de pratică şi internshipurile ar putea veni în sprijinul studenţilor şi al angajatorilor. Astfel, dacă înainte programele de internship erau o opţiune, ele reprezintă în momentul de faţă o necesitate pentru viitorii angajaţi.

„Devine clar pentru toţi cei implicaţi, în mod direct sau indirect, sistem de învăţământ, angajatori, studenţi şi chiar părinţi, că trebuie să existe o colaborare, o susţinere reciprocă în punerea bazelor unui sistem curent şi sănătos, apt să le ofere tuturor celor implicaţi satisfacţiile pe care şi le doresc sau aşteaptă. Iar acest proces este bine să înceapă cât mai devreme. Este important ca noi, ca instituţii de învăţământ, să le oferim tinerilor mediul propice în cadrul căruia ei să obţină fundamentele necesare pe care încep apoi să construiască şi să se dezvolte”, a declarat Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americană, potrivit unui comunicat de presă. 

Cele mai dificile posturi de ocupat

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionaţi, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzări, inginer, tehnician, contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere vizează posturile de inginer şi reprezentant vânzări.  

Un studiu recent arată că 40% din cei 42.000 de angajatori chestionaţi au recunoscut că întâmpină dificultăţi în recrutarea de personal calificat. Potrivit studiului emis de ManpowerGroup, la nivel global, în 2016, s-a înregistrat cea mai mare criză de talente din 2007 până acum şi o creştere cu două procente faţă de 2015. România se regăseşte pe locul trei în topul ţărilor care se confruntă cu această problemă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite