Lego, o afacere condusă de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Lego a scăpat  de faliment datorită sfaturilor date de  copiii consilieri
Compania Lego a scăpat de faliment datorită sfaturilor date de copiii consilieri

În 2004, compania daneză a scăpat printr-un miracol de faliment. Astăzi, copiii le dau idei managerilor, iar producătorul danez prosperă în plină criză.

În timp ce în ultimul trimestru din 2008 economia occidentală cădea răpusă de criza financiară, compania de jucării Lego îşi dubla vânzările şi înregistra un profit anual de 181 de milioane de euro. Performanţa este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în urmă cu numai patru ani, la sfârşitul anului 2004, firma avea datorii mai mari decât vânzările anuale şi înregistra o pierdere netă de 240 de milioane de euro.

Directorul general, Jorgen Vig Knudstorp, recunoaşte într-un articol din cotidianul britanic „Daily Mail" că a avut noroc. Absolvent al universităţii americane Massachusetts Institute of Technology, el îşi aminteşte că, a doua zi după ce a fost numit, s-a consultat cu foştii săi profesori şi colegi. Aceştia l-au sfătuit să lupte cu falimentul şi să se bazeze pe părerea clienţilor. Adică a copiilor.

Consilieri de la 6 la 12 ani

Lego avea probleme pentru că se extinsese prea mult. Pe lângă milioanele de piese tradiţionale, compania construise patru parcuri tematice, după modelul Disneyland, avea proprietăţi imobiliare în Statele Unite, Coreea de Sud şi Australia, se extinsese în lumea jocurilor video şi încerca din răsputeri să facă tot ce făceau şi alte companii de jucării. Ca să atragă fetele, după modelul Barbie, Lego dezvoltase o gamă întreagă de produse ce se bazau pe moda păpuşilor, fabrica ceasuri şi mărgele cu sigla Lego, iar jocurile tradiţionale erau neglijate.

În 1998, de pildă, când cineva a propus asocierea cu Lucasfilm ltd., pentru adaptarea seriei Star Wars, membrii consiliului de administraţie au strâmbat din nas, pe motiv că un joc care are în titlu cuvântul „war" (război) nu este demn de renumele Lego. Norocul a fost că unul dintre membrii familiei fondatoare Christiansen era fan Star Wars. A fost singura serie care s-a vândut cu succes!

Noul director general a angajat o echipă de băieţi cu vârste între 6 şi 12 ani pe care îi aduce de două ori pe săptămână să se joace în laboratorul de creaţie, iar toţi adulţii se uită şi iau notiţe.

Darth Vader, licitat pe internet

„Copiii au idei uluitoare", recunoaşte Knudstorp. „Când le-am prezentat noua serie de aventuri subacvatice «Atlantis», au şi început să ceară piese la care noi nu ne gândisem: motor cu elice, harpon şi trident pentru scafandri, domuri transparente, faruri subacvatice, caracatiţe şi rechini. Modul lor de a se juca e coerent şi chiar documentat ştiinţific. E un miracol", spune el încântat.

Şi are şi de ce. De când „a dat în mintea copiilor", Lego a scăpat de datorii şi profiturile au început să curgă. Toate seturile au personaje „bune" şi „rele", ca în poveşti, pentru ca să se poată lupta între ele şi jocul să fie mai interesant. Pe Ebay, un mic Darth Vader, personaj negativ din care s-au produs numai 1.000 de exemplare, se vinde acum la licitaţie pornind de la 300 de euro! În plus, managementul s-a scuturat de snobism şi grandomanie.

Toate afacerile colaterale au fost închise şi au fost concediaţi 1.000 de oameni. Dar, pentru că nimeni nu trebuie să urască Lego, compania a urmărit evoluţia fiecărei persoane disponibilizate, până când aceasta şi-a găsit un nou loc de muncă. „Aici am avut noroc. Când am făcut noi reducerile de personal, în 2005, nu era criză şi toţi oamenii s-au reangajat uşor".

Jucării mici, numere mari

- Anual se produc nouă miliarde de piese lego. Dacă ar fi aşezate în şir indian, ar înconjura de cinci ori Pământul!
- Şase piese lego, cu câte opt bolţuri fiecare, pot fi asamblate în 915 milioane de moduri diferite.
- În lume există câte 62 de piese Lego pentru fiecare om.
- Peste 400 de milioane de copii s-au jucat cu lego anul acesta.
- Lego produce 306 milioane de anvelope miniaturale pentru roţile jucăriilor.
- În fiecare secundă în lume se vând şapte seturi de lego.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite