Karoo şi Kruger, două rezervaţii ecologice din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara are 21 de parcuri naţionale, însumând sute de mii de hectare de habitat natural, care sunt o atracţie din ce în ce mai mare pentru europenii dornici de explorarea ţinuturilor virgine.

Ţara are 21 de parcuri naţionale, însumând sute de mii de hectare de habitat natural, care sunt o atracţie din ce în ce mai mare pentru europenii dornici de explorarea ţinuturilor virgine. Pentru o astfel de experienţă, mulţi sunt dispuşi să plătească zeci de mii de euro.

Peşterile, trecătorile, plantele exotice, sutele de mii de hectare de habitat natural păstrat intact de decenii intrigă iubitorii de natură, atrag turiştii în Africa de Sud. Karoo este parcul cu cele mai multe broaşte ţestoase. Kruger, cel mai mare parc din lume.

Karoo Park, cel mai mare ecosistem din Africa de Sud, este împrejmuit de Munţii Nuweveld şi are una dintre cel mai bine conservate mostre de viaţă sălbatică din regiune. Mulţi îl consideră una dintre minunile "ştiinţifice" ale lumii. Rocile din această zonă conţin fosile datând de 310 milioane de ani. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 46.119 ha, iar altitudinea variază între 825 şi 1.911 metri.

64 de specii de mamifere

Mai multe specii, dintre care cele mai numeroase sunt rinocerul negru şi zebra, trăiesc în habitatul lor originar. De asemenea, cuprinde o mare varietate de plante suculente şi de reptile mici. În total, parcul include 64 de specii de mamifere, aproape 200 de specii de păsări şi 59 de specii de reptile. La sfârşitul anilor '50, un fermier local, William Quinton, a militat pentru conservarea acestei arii.

Abia în 1970 Administraţia Parcurilor Naţionale din Africa de Sud a propus ca acest perimetru să devină parc naţional, după o campanie lansată de South African Nature Foundation (SANF). După ce s-a ajuns la concluzia că există un număr suficient de mare de specii care merită protejate, s-a fondat acest parc, în vecinătatea localităţii Beaufort West. Ca suport, consiliul local din Beaufort West a donat 7.209 ha din pământul comunal din zona de nord a oraşului. Această zonă constituie nucleul parcului proclamat ca atare în 1979.

Kilometrul 13, cea mai bună panoramă

Aici s-a deschis o luxoasă tabără turistică. Parcul Karoo este situat la aproximativ 1.000 km sud de Johannesburg şi la 500 km nord de Cape Town. Datorită vegetaţiei joase din zonă, imaginea de ansamblu a parcului poate fi surprinsă relativ uşor.

Zona din care se spune că se poate avea cea mai interesantă imagine a parcului este la kilometrul 13 de pe "Lammertjiesleegte" Route. Mamifere mari precum elani, zebre, rinoceri sunt văzute traversând drumurile, la tot pasul. Alte specii nu sunt la fel de vizibile fie din cauza faptului că sunt în număr mult mai mic, fie hoinăresc mai mult noaptea, fie nu preferă ariile din parc mai sărace în sălbăticie.

Cele mai multebroaşte ţestoase

Trecătoarea din Klipspringer Mountain nu numai că le ofera turiştilor imagini spectaculoase, dar poate fi luată ca exemplu de marii arhitecţi ca precizie a construcţiei realizate de natură. De asemenea, o altă curiozitate este Cape Mountain Zebra, o specie pe cale de dispariţie încă de la începutul secolului al XX-lea şi care este reprezentată aici cu mai multe exemplare.

Parcul este considerat şi zona de glob cu cea mai mare densitate de broaşte ţestoase. Ministrul Mediului şi Turismului, Marthinus van Schalkwyk, a anunţat că intenţionează să lărgească acest proiect şi să proclame parcul naţional cu numărul 22 din Africa de Sud.

Acesta ar include Karoo, la care se va adăuga încă o regiune. Propunerea a venit în urma donaţiei de 14.500 de hectare pe care a făcut-o World Wide Fund for Nature South Africa către Karoo Nature Reserve pentru a iniţia acest proiect.

Terenuri şi bani, din donaţii

The Peace Parks Foundation şi SA National Parks Trust au oferit, la rândul lor, donaţii în bani către South African National Parks, pentru ca în următorii doi ani să se definitiveze noul parc. O etapă ulterioară ar fi unirea noului parc cu un altul, Mountain Zebra Parc, pentru a forma un unic African Karoo, care să protejeze imensa diversitate de plante şi animale din zonă.

The Mountain Zebra National Park a fost, la rândul său, extins de la 6.500 de hectare la mai bine de 23.000 de hectare. Unind cele două parcuri, va rezulta o megaarie conservată de 500.000 de hectare. Oficialii consideră că acest proiect va încuraja şi dezvoltarea ecoturismului în zonă. Mulţi turişti preferă să viziteze Karoo National Park cu maşina, pentru o mai mare libertate de explorare.

Tabăra de şedere din cadrul parcului este situată la 12 kilometri de Beaufort West. Cel mai apropiat aeroport se află în George, la aproximativ 300 km de Parcul Karoo.

Vizitatorii privesc păsările

Parcul atrage şi prin densitatea mare de vulturi negri, dar şi prin alte specii specifice doar acestei regiuni - Karoo Korhaan, Ludwig's Bustard şi Namaqua Sandgrouse. Cei mai mulţi vizitatori susţin că bird-watchingul este principala atracţie a locului. Vegetaţia din Karoo National Park este formată mai ales din arbuşti, plante mici şi uscate.

De la 1800 de metri până la 406 m, solul e acoperit de ierburi. Solurile roşii sunt acoperite predominant de nisip.

În octombrie, înfloresc arborii jacaranda, petalele lor parfumate încărcând aerul cu un miros plăcut. Copiii care vizitează acest parc au posibilitatea să participe la cursuri de protecţia mediului şi de comportament eco-friendly. Nu departe, în Cape Town se poate urca pe Table Mountain, pentru o privelişte de vis asupra întregii zone. Telecabina rotativă oferă o panoramă asupra oraşului la 360 de grade.

Kruger, un parc cât Israelul

Kruger National Park este unul dintre locurile cel mai bine cotate pentru safari din lume. De dimensiunea unei ţări mici, parcul Kruger este împărţit în trei secţiuni - partea nordică, centrală şi sudică. Partea de sud este considerată "poarta" rezervaţiei, deoarece, fiind cea mai accesibilă, de aici îşi încep majoritatea turiştilor explorarea.

Este cunoscută ca fiind secţiunea cu vegetaţia cea mai luxuriantă datorită căderilor mari de precipitaţii. Este şi cea mai bună zonă pentru observarea rinocerilor albi sau negri, a elefanţilor şi a leilor. Toată secţiunea de drum care traversează partea sudică a rezervaţiei oferă surprize extrem de plăcute, dar, mai ales în timpul sezonului turistic, zona devine destul de aglomerată.

Cea mai mare densitate de animale

Partea centrală este locul cu cea mai mare densitate de animale sălbatice. Astfel, mai mult de jumătate din populaţia totală a leilor din rezervaţie se află aici. Vizitatorii au ocazia să admire sau să fotografieze zebre, antilope, bizoni şi multe alte animale, fie ele de pradă sau nu. Ultima secţiune, cea nordică, este cea mai săracă în vegetaţie, fiind total deosebită din acest punct de vedere de celelalte două arii. Acest teritoriu este preferatul hienelor şi al câinilor sălbatici.

Turiştii fac întâi cursuri

Odată ce au aterizat în Johannesburg, Cape Town ori au ajuns în apropierea unuia dintre parcurile rezervate incursiunilor în natură, turiştii au parte de câteva ore sau chiar zile de instructaj. Sunt foarte multe reguli pe care orice turist trebuie să le ştie înainte de a se aventura în sălbăticie. Niciodată nu ai voie să ieşi din maşină în timpul plimbărilor, nu ai voie să te mişti sau să vorbeşti în momentul în care un animal sălbatic se apropie de jeepuri.

Trebuie să respecţi sălbăticia şi unele reguli cu stricteţe, deoarece viaţa întregului grup poate fi pusă în pericol de o simplă acţiune nesăbuită.

Când vine elefantul, maşina stă

O expediţie în inima junglei nu este, în niciun caz, ieftină. Poate porni de la 1.500 de euro, cu transport, cazare la un hotel de trei stele şi masa asigurată pentru un sejur de şase zile. Dar poate ajunge şi până la 10.000 de euro dacă optaţi ventru varianta de lux, care presupune tururi cu elicopterul, cazare în bungalow-uri speciale, mese festive şi ghid de drum.

Cel mai ieftin mod în care se poate face safari în Africa de Sud este pe cont propriu. La intrarea în rezervaţie, ai posibilitatea de a închiria o maşină pe care o coduci personal. Există trasee şi nu te poţi abate de la ele. Iar dacă un animal, fie el de pradă, fie un mamifer de dimensiuni mari, cum ar fi elefantul, se apropie de maşină, vizitatorul trebuie să se oprească şi să stea nemişcat.

Un parc uriaş cât o ţară

Parcul Kruger a fost declarat ca arie conservată la începutul anilor "90. El este, în acest moment, în aceeaşi formă din 1926. Parcul include 147 de specii de animale, peste 500 de specii de păsări şi aproape 2.000 de specii de plante.

The Kruger National Park are o suprafaţă echivalentă cu cea a Ţării Galilor sau a Israelului. Latura estică a parcului este delimitată de Munţii Lebombo, în timp ce limita sudică este definită de Crocodile River, iar cea nordică de Limpopo River. Acest râu traversează şi graniţa dintre Africa de Sud şi Zimbabwe. Limita vestică a parcului este demarcată de câteva rezervaţii private.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite