Judecătoarea Anişoara Topor lua şpagă cu camătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anişoara Topor a fost adusă încătuşată, vinerea trecută,  la Curtea de Apel Bucureşti
Anişoara Topor a fost adusă încătuşată, vinerea trecută, la Curtea de Apel Bucureşti

Magistratul de la Judecătoria Focşani a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Anişoara Topor de la Judecătoria Focşani (Vrancea) a fost arestată pereventiv pentru 29 de zile, după ce Curtea de Apel Bucureşti a verificat probele procurorilor anticorupţie.

Documentele prezentate instanţei de către DNA au scos la iveală că femeia care trebuia să împartă dreptatea în Vrancea se învârtea în lumea interlopilor: ea cerea şpaga, iar cine nu avea bani apela la finul său de cununie, interlopul Sandu Ştefan, care în schimbul unei camete consistente oferea sumele solicitate.

„Zeciuiala"

Denunţătorul magistratului, omul de afaceri Costel Iacob, i-ar fi dat şpaga Anişoarei Topor, prin intermediul fratelui acesteia, Aurel Lăduncă, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea. Pentru a-şi achita şpăgile, Costel Iacob s-a împrumutat de la interlopul focşănean  Sandu Ştefan de 40.000 de euro. 

În schimbul banilor, interlopul trebuia să primească, după şase luni, o dobândă de 24.000 de euro, în total 64.000 de euro. Magistratul Anişoara Topor de la Judecătoria Focşani (Vrancea) a fost propusă, vinerea trecută, pentru arestare preventivă de către procurorii anticorupţie, fiind acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă. Alexandru Ştefan, zis Sandu Ştefan, este unul dintre interlopii cunoscuţi din Focşani.

Potrivit DNA, Anişoara Topor ar fi primit, prin intermediul fratelui ei, suma de 80.000 de lei şi 700 de euro de la Costel Iacob, pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă acestuia într-un dosar de revendicare. Magistratul a pretins şi a primit foloase, constând în lucrări de amenajare a casei sale de vacanţă din Lepşa pentru a-şi folosi influenţa în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile denunţătorului şi în recurs, la Tribunalul Vrancea. Iniţial, Iacob i-a dat Anişoarei Topor 80.000 de lei, însă fratele acesteia a constatat că suma nu reprezintă echivalentul a 20.000 de euro - cât ceruse magistratul - şi i-a mai cerut 700 de euro. Şpaga a fost negociată direct de Anişoara Topor, în apropierea locuinţei ei.

Litigiu cu primăria

Miza „şpăgii" era un dosar care avea ca obiect „acţiune în constatare", vizând drepturile litigioase asupra suprafeţei de 13 hectare de teren, pe care Iacob le-a cumpărat de la Mihai Sabin Ţolescu. În acest proces, denunţătorul se judeca cu Primăria Focşani - Comisia Locală de aplicare a Legii fondului funciar şi cu Prefectura Vrancea - Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Procesul a stagnat aproape doi ani, în perioada 2008- 2010, după aprecierea denunţătorului, „în mod nejustificat". Ba mai mult, pe rolul Judecătoriei Focşani, în instrumentarea Anişoarei Topor s-a ivit o nouă cerere de reconstituire, din partea unor cetăţeni care revendicau o parte dintre cele 13 hectare. Atunci, Costel Iacob a luat decizia de a intra în contact cu fratele magistratului.

Negocierea

Iniţial, mita cerută de Anişoara Topor a fost de 20.000 de euro, preţul deciziei favorabile pe fond. Ea ar mai fi cerut alţi 20.000 de euro ca „să-l ajute" pe Iacob şi în recurs şi să-şi achite datoria faţă de avocatul care-l reprezenta, de 20.000 de euro. Judecătoarea s-a angajat că-l „va scăpa" pe Costel Iacob de serviciile acestui avocat.

De altfel, în final, Anişoara Topor intenţiona să-l păcălească şi pe finul său, sfătuindu-l pe Iacob să vândă drepturile litigioase asupra imobilului pe care risca să-l piardă dacă nu achita suma luată cu camătă de la Sandu Ştefan.

Procesul

La 5 octombrie 2010, Anişoara Topor i-a dat câştig de cauză lui Mihai Sabin Ţolescu şi implicit lui Costel Iacob, care cumpărase drepturile litigioase pe numele tatălui său. Primăria Focşani - Comisia Locală de aplicare a Legii fondului funciar şi Prefectura Vrancea - Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor au făcut recurs.

După pronunţarea sentinţei, Aurel Lăduncă  l-a căutat pe denunţător şi i-a transmis mesajul surorii sale: „Să  atace şi el sentinţa cu recurs". Alt mesaj: în contul celor 20.000 de euro, pentru câştigarea recursului, să execute mai multe lucrări la casa sa de vacanţă din Lepşa: gratii metalice la ferestre, porţi metalice şi o balustradă.

20.000 de euro din cei 40.000 de euro pretinşi a primit drept mită judecătoarea Anişoara Topor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite