Guvern cu mânecuţe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O săptămână şi mai bine, Guvernul şi-a pus mânecuţele de contabil cu care l-a înzestrat contabilul-şef FMI şi s-a jucat de-a „mama şi copilul“.

Adică, prin diverse voci oficiale, a anunţat că se reduce concediul de maternitate şi se taie din indemnizaţie. După care a revenit cu precizări. După care iar s-a mai jucat, iar a revenit. Cele mai harnice femei din coaliţie - Roberta Anastase şi Elena Udrea - au spus şi ele, întru susţinerea Executivului, că femeia trebuie să se întoarcă la muncă, altfel riscă să se deprofesionalizeze. Până la urmă însuşi premierul a anunţat soluţia - dar abia după ce mamele şi-au scos cărucioarele în stradă ori şi-au dus bebeluşii în direct la TV: se taie din bani, dar nu acum, şi asta nu le va afecta pe mamele aflate deja în concediu.

Este un caz tipic pentru felul în care acest guvern se face că lucrează. Lipsit de viziune şi înglodat în propriile greşeli, taie de pe unde poate. Şi nici măcar nu e în stare să-şi comunice clar intenţiile, într-o totală lipsă de respect faţă de cetăţeni. Dar, mai ales, este un caz tipic pentru cârpeala care domneşte în felul de „conduce" ţara. Cineva a socotit că dacă se mai taie un pic de ici şi un pic de dincolo, se mai adună ceva mărunţiş în sacul peticit al bugetului. Aşa a fost şi cu taxarea drepturilor de autor (o altă măsură încurcată, prost comunicată, asupra căreia s-a revenit de cîteva ori): la buget a ajuns un te miri ce şi mai nimic. Costurile pentru colectarea acestor taxe sunt, probabil, mai mari decât beneficiul pentru buget.

În acest rai al cârpelii binecuvântat de FMI e inutil să aminteşti că natalitatea în România e scăzută, rata fertilităţii e mică, e inutil să mai spui că tinerii de azi ezită să-şi întemeieze o familie şi „se mulţumesc" cu un singur copil din motive de ordin social. Însuşi preşedintele Băsescu anunţa, îngrijorat, acum câţiva ani, că dacă se menţine actuala rată a fertilităţii, populaţia României va ajunge la doar 16 milioane de locuitori în 2050.

Dar cui îi pasă de 2050, de copii şi de generaţia viitoare? Deocamdată, Guvernul şi-a scos mânecuţele şi a răsuflat uşurat: şefu' tocmai l-a anunţat că nu îl schimbă în aprilie viitor (cum se zvonea), ci îl lasă la putere până în 2012. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite