UPDATE Florian Bodog: „Sunt amenzi şi de 10.000 de lei pentru părinţii care refuză informarea, nu vaccinarea copiilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Bodog FOTO Adevărul
Florian Bodog FOTO Adevărul

Amenzi usturătoare pentru părinţii care refuză să participe la informarea privind vaccinarea. În cazul lor, amenzile pot ajunge chiar şi la zece mii de lei, anunţă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

UPDATE Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepţie fac doar situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor. Potrivit oficialului, sancţiunile prevăzute în proiectul legii vaccinării vor fi aplicate atât ministerului de resort, cât şi funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate publică şi celorlalţi actori din lanţul de vaccinare. 

„Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar îşi asumă toată responsabilitatea”, a explicat Florian Bodog. 

Proiectul propune diferite cuantumuri de amenzi, a completat medicul. „Proiectul a intrat deja de săptămâna trecută în format electronic pentru avizare interministerială, astăzi a plecat în format scris la toate ministerele şi va fi făcut public. Da, sunt şi amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru părinţii care refuză să participe la acţiunea de informare, nu pentru cei care refuză vaccinarea”, a precizat ministrul. 

În ceea ce priveşte decăderea din drepturi a părinţilor, ministrul a explicat că este o decizie pe care statul o va lua de la caz la caz, ea nefiind prevăzută în actul normativ. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronunţat, sâmbătă, pentru vaccinarea obligatorie a copiilor, menţionând că ministrul Sănătăţii şi Guvernul trebuie să rezolve această problemă.

Tudose i-a cerut ministrului să folosească „bisturiul”

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că i-a solicitat ministrului Sănătăţii Florian Bodog „să folosească bisturiul” în problema legată de vaccinare, afirmând că până acum au fost aşteptate „măsuri făcute la solicitări blânde".

„Am aşteptat o lună de zile măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul. A început, am văzut, doar că vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva", a declarat premierul Mihai Tudose.

„După ce au ajuns în toată ţara (n.r vaccinurile), atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinaţi", a mai spus premierul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite