De Revelion petrece cine scapă de COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simultan cu maratonul de vaccinare de la Bucureşti, medicii au susţinut nul de informare despre COVID-19 Foto: Mediafax
Simultan cu maratonul de vaccinare de la Bucureşti, medicii au susţinut nul de informare despre COVID-19 Foto: Mediafax

Pentru al doilea weekend consecutiv, medicii bucureşteni au participat la un maraton al informării pe teme de COVID-19 care s-a derulat în paralel cu cel de vaccinare, la Biblioteca Naţională.

Timp de 12 ore, specialişti şi cercetători cu mulţi ani de pregătire şi experienţă s-au străduit să răspundă cât mai pe înţeles la întrebări privind imunizarea. 

„Nouă din zece internaţi în acut sunt nevaccinaţi. Al zecelea este, de obicei, în grupa de risc majoră, un om peste 65 de ani, cu o multitudine de comorbidităţi. Cei vaccinaţi sunt protejaţi, cei nevaccinaţi sunt primii candidaţi“, a explicat prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Prof.dr. Marius Nasta”.

„Dimensiunea umană a suferinţei este zdrobitoare“ 

Dr. Valeria Herdea, unul dintre cei mai cunoscuţi medici pediatri şi de familie din Capitală, a prezentat cazul unui adolescent care a ajuns la cabinet după ce a trecut prin infecţie: „Un copil de 15 ani, fotbalist, a venit după COVID şi capacitatea lui pulmonară era de 50%. A venit părintele cu el: «Ce fac?». «V-aţi vaccinat?».«Nu». «De ce?». «Păi mi-a fost teamă, că dacă o să păţim ceva de la vaccin?». Uite preţul! Preţul era acel copil căruia i-ai distrus visul“.

La rândul său, dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, a atras atenţia că pandemia poate să arate şi mai rău decât acum în România dacă nu vom înţelege să folosim mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a opri răspândirea: „Da, se poate şi mai rău. Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supravieţui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supravieţuiască“.

Managerul a mai spus că pentru a stăpâni mai bine efectele pandemiei avem nevoie de o nouă legislaţie: „Pandemia este echivalentul unui război. Avem nevoie de legi pentru pandemie, nu putem pleca la război cu legi de pace“.

Arafat: Vaccinul este soluţia 

La rândul său, şeful DSU, dr. Raed Arafat, a spus că scăderea numărului de vaccinări este efectul eşecului certificatului verde la votul din Parlament. „Haideţi să corelăm scăderea vaccinării cu ce s-a întâmplat în Parlament, a eşuat votul pe certificatul verde astăzi, când aveam peste 100.000 de vaccinaţi, a două zi am coborât la 50 şi ceva de mii şi a treia zi după 40 de mii. Înseamnă că o parte din populaţie se vaccina că era implementat certificatul verde. Când au văzut că certificatul verde nu se mai implementează, nu s-au mai vaccinat“.

Riscăm ca valul 5 să semene cu 4 

Raed Arafat a precizat că valul 4 al pandemiei nu s-a încheiat, în ciuda scăderii numărului de cazuri, şi că, dacă oamenii nu se vor vaccina, este posibil ca un nou val să aibă un efect asemănător celui actual.

„Dacă nu avem un număr suficient de vaccinaţi, după valul 4 va urma valul 5  cu un impact asemănător. Dacă vom avea persoane vaccinate suficient, valul 5, dacă apare, va fi totuşi cu un impact mic pe sistemul sanitar, ceea ce înseamnă că vom convieţui cu el fără măsuri similare cu cele pe care le-am luat până acum”, a subliniat Arafat.

El a dat exemplul ţărilor în care există un număr mare de vaccinaţi şi în care totuşi există o creştere a numărului de cazuri, dar în care noul val nu are impactul pe care l-au avut cele de dinainte, şi există mai puţini pacienţi şi la ATI şi în spitale, în general.

7,2 milioane de români au măcar o doză de vaccin – peste 42% din populaţia peste 12 ani. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite