Coplata în spitale se amână o lună. Ar putea intra în vigoare din aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul contract cadru (Co-Ca, n.red.) de asistenţă medicală ar putea fi prelungit cu încă o lună, după cum a declarat dr. Constantin Cârstea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) pentru adevarul.ro.

Actualul contract cadru (Co-Ca, n.red.) de asistenţă medicală ar putea fi prelungit cu încă o lună, după cum a declarat dr. Constantin Cârstea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Medicul a participat astăzi la o întâlnire pe marginea actului normativ alături de alţi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale medicale.

Motivul pentru care noul contract cadru ar putea intra în vigoare cu o întarziere de o lună îl reprezintă contestarea bugetului de stat la Curtea Constituţională.

"Am avut o discuţie de principiu, de reechilibrare a serviciilor de sănătate. Date fiind problemele legate de buget, care a fost contestat la Curtea Constituţională, cel mai probabil că actualul contract cadru va fi prelungit cu încă o lună. Mai precis, el ar putea fi valabil chiar şi în luna aprilie", a declarat dr. Constantin Cârstea.

Pacienţii solicită injectabile şi în circuit deschis

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România a precizat că vineri va exista o nouă întâlnire referitoare la contractul cadru. În ceea ce priveşte modificările pe care reprezentanţii medicilor vor să le aducă actului normativ, acestea trebuie trecute iniţial prin filtrul Consiliului Naţional al CMR, din care fac parte 45 de persoane.

La Ministerul Sănătăţii a fost prezent şi Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR). Acesta a declarat că proiectul de lege aduce câteva schimbări benefice pentru pacienţi. Irimia a depus, însă, o serie de amendamente pe fond la contractul cadru.

"Printre altele, am solicitat ca injectabilele să se găsească şi în circuit deschis. De asemenea, un alt amendament se refera la libertatea pacientului de a-şi alege furnizoul de servicii medicale, fie el privat sau de stat. Indiferent de alegerea pacientului, acesta trebuie să beneficieze de medicaţie gratuită dacă este inclus în programele naţionale de sănătate", a explicat Cezar Irimia.

Aparent, noul contract cadru mulţumeste actorii din sistem

Conform preşedintelui APCR, contractul cadru mulţumeşte toţi partenerii din sistem. Prin urmare, participanţii la discuţii au venit cu puţine amendamente.

Guvernul Romaniei a luat decizia de a prelungi contractul cadru de asistenţă medicală pe anii 2011/2012 până la începutul lunii martie 2013. Motivul invocat la momentul respectiv de Raed Arafat, pe atunci ministru la Sănătate, l-a constituit lipsa unui buget concret.

"Nu avem aprobat încă un buget pentru anul 2013 şi, ca urmare, nu cunoaştem dimensiunea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate, şi nici sumele ce vor fi alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate", a declarat în decembrie dr. Raed Arafat.

Modificări prevăzute de contractul cadru pe 2013/2014

Noul contract cadru aduce o serie de noutăţi în sistemul medical românesc. În primul rând, a fost modificat procentul prin care medicii de familie sunt plătiţi. Conform noului contract cadru, raportul dintre procentul alocat din fondul asistenţei medicale primare pentru plata per capita şi cel alocat pentru plata per serviciu s-a schimbat. Mai precis, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrisi pe liste şi 30% pentru serviciile oferite.

Documentul mai prevede introducerea coplăţii în spitale, nivelul minim al acesteia fiind stabilit la 5 lei, în timp ce nivelul maxim a fost stabilit la 10 lei, după cum au declarat oficialii din Ministerul Sănătăţii, de la Guvern, dar şi reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite