Conte austriac, fermier în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreas von Bardeau a lăsat castelul din Austria pentru a creşte bivoliţe şi oi în Banat Unul dintre ultimii reprezentanţi ai familiei de Habsburg, care secole de-a rândul a condus

Andreas von Bardeau a lăsat castelul din Austria pentru a creşte bivoliţe şi oi în Banat

Unul dintre ultimii reprezentanţi ai familiei de Habsburg, care secole de-a rândul a condus imperiul austro-ungar, a devenit fermier în România. Contele Andreas von Bardeau a lăsat castelul din Austria şi s-a mutat la Timişoara. A cumpărat 27.000 de hectare de teren agricol în Banat, creşte bivoliţe, oi, şi derulează programe de consultanţă în domeniul forestier.

Ilustrul descendent al familiei de Habsburg a devenit unul dintre cei mai importanţi fermieri din Banat, făcând o investiţie de 35 milioane de euro, în asociere cu unchiul şi cu vărul său. Împreună au fondat Bardeau Holding, companie care în prezent are în patrimoniu 27.000 hectare de teren agricol în satele din Timiş, Arad şi Caraş-Severin şi exploatează alte 10.000 luate în concesiune. Cultivă plante tehnice şi creşte animale: 600 de bivoliţe şi 70.000 de oi, în fermele sale lucrează 400 de oameni pe care îi plăteşte cu 200 de euro pe lună - salariu bun pentru un lucrător de la ţară. Contele Bardeau este în vârstă de 50 de ani şi a studiat Dreptul. Ce l-a determinat să se mute din castelul strămoşesc Kronberg din Austria ca să devină fermier în România? "Primele contacte le-am avut cu forumul german din Timişoara, în 1999. După câteva vizite în Banat, mi-am dat seama că România are un potenţial agricol care nu este exploatat. Aşa m-am decis să investesc, fiind sigur că pe termen lung voi avea de câştigat", ne-a povestit contele cum a făcut primul pas spre afacerile agricole. A continuat cu ajutorul Ambasadei Austriei: "M-a ajutat mult ambasadorul Austriei, cu care sunt prieten de familie. Pe de altă parte, am avut norocul să găsim aici oamenii potriviţi, am ales să investesc în Banat, pentru că este foarte aproape de Austria", ne-a mai spus contele-fermier.

Munceşte zi-lumină

Andreas von Bardeau este un om care munceşte zi-lumină, cot la cot cu restul angajaţilor grupului Bardeau Holding. Modest din fire, este zgârcit la vorbă, dar amabil şi politicos. La ora opt dimineaţa, în fiecare zi, contele este la birou. Are avantajul că apartamentul în care locuieşte, din centrul Timişoarei, este situat chiar deasupra birourilor companiei Bardeau Holding. Aşa că nu îi trebuie mult timp ca să ajungă la birou. Apoi - întâlniri, deplasări pe teren, tot ce ţine de buna administrare a companiei. Descendentul familiei Habsburg este secondat în administrarea afacerii de fiul său, Georg, în vârstă de 25 de ani. Andreas von Bardeau ne-a spus că la început a fost greu, mai ales în perioada 2002-2003. Abia acum încep să apară roadele celor 35 de milioane euro investiţi: Bardeau Holding a câştigat şapte programe SAPARD şi a devenit unul dintre investitorii de top în agricultură şi industria alimentară.

Lobby pentru România

Contele Bardeau a fost un puternic susţinător al aderării României la Uniunea Europeană şi s-a folosit de toate relaţiile sus-puse pentru a sprijini politic România în cursa pentru integrare. Pe vremea când delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti era condusă de Jonathan Schelee, acesta era un oaspete obişnuit al lui Andreas Bardeau când mergea în zona de vest a ţării. Un alt program de succes al contelui în strângerea relaţiilor dintre România şi ţările UE a fost organizarea unui schimb de experienţă între primari din Banat şi din Austria. Pentru susţinere, statul român l-a recompensat cu o decoraţie: Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de ofiţer, care i-a fost decernat în 2005, la Ambasada Română din Viena. Contele nu este doar un austriac venit în Banat pentru afaceri - Andreas von Bardeau se implică activ şi în viaţa culturală din Timişoara. Este unul dintre cei care a înfiinţat fundaţia Pro Opera, al cărei scop este susţinerea Operei din Timişoara. Prin fundaţie, opera a primit sponsorizări de zeci de mii de euro.

Bardeau Holding, în topul marilor companii agricole

La ora actuală, Bardeau Holding a devenit una dintre primele companii agricole din România. Strategia care a asigurat succesul firmei contelui von Bardeau a constat în crearea unui sistem agroalimentar integrat: agricultură, creşterea animalelor, producerea furajelor şi producţia alimentară. Un alt avantaj al dezvoltării rapide a companiei: Andreas Bardeau ştie precis cum se face un proiect pentru a obţine fonduri europene pentru agricultură şi cum se gestionează pe parcursul derulării. Dar şi cum trebuie organizată o fermă ca să fie eficientă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite