Competenţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa ne mai şterge o dată figura asudată şi schimonosită de sforţări în van, de bătălii teribile pe ciozvârte şi firimituri naţionale.

Isteria politică din aceste zile aproape că a evacuat din zona de vizibilitate a opiniei publice ştirea că Dacian Cioloş a fost nominalizat comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Domeniile de care se va ocupa reprezentantul nostru sunt exact acelea în care România ar putea excela. Mai mult, pentru obţinerea acestui portofoliu ni s-au acordat şanse minime, fiind considerat cel mai bănos din cadrul Comisiei Europene (adică al „Guvernului" UE).

Adevărul este că Agricultura şi Dezvoltarea Rurală au alocate cele mai importante fonduri în construcţia comunitară - peste 40% din 133,8 miliarde de euro, bugetul total al Uniunii. E şi firesc, pentru că oficialii europeni înţeleg foarte bine că agricultura rămâne unul dintre stâlpii de rezistenţă ai UE. Numai românii nu înţeleg încă acest lucru. Sau nu vor s-o facă.

Privind acum în jur, devine limpede că n-avem nicio legătură cu agenda europeană, cu mizele Bruxellesului. Se pare că nici nu ne interesează. Folosesc persoana întâi plural pentru că şi noi, cetăţenii obişnuiţi, purtăm o mare parte din vină. Clasa politică pe care o hulim mereu nu ne oferă altceva decât ceea ce-i cerem. Căscăm gura la senzaţional ieftin, la accese de bădărănie petrecute în public şi la şuete de alcov. Unde mai pui că întindem mâna după câţiva zeci de lei pentru a ne exercita un drept plătit cu viaţa, acum 20 de ani, de tineri nevinovaţi - dreptul la vot.

Între timp, acolo unde în urmă cu zece ani nici cu gândul nu îndrăzneam să ne aşezăm, se ia decizia ca România să primească un loc la masa bogaţilor. Şi încă ce loc! Europa ne mai şterge o dată figura asudată şi schimonosită de sforţări în van, de bătălii teribile pe ciozvârte şi firimituri naţionale. Ce-i drept, a ales în cunoştinţă de cauză. Dacian Cioloş este un profesionist desăvârşit într-ale politicilor agricole.

Nici Franţa nu l-a sprijinit întâmplător. Dacian Cioloş s-a specializat în „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique din Rennes şi a beneficiat de o bursă guvernamentală franceză. Asta ca să amintim doar o parte din atuurile sale.

Ca ministru al Agriculturii în cabinetul Tăriceanu a făcut ce a putut, cu ceea ce a avut la dispoziţie. Anul trecut, când încă era membru al guvernului de la Bucureşti, mărturisea, într-un dialog „La masa Adevărului", că se luptă cu incompetenţa. „Gestionarea de zi cu zi a problemelor merge, dar când vrei să vii cu nişte proiecte ai nevoie de oameni competenţi, şi aici eu simt o lipsă", ne spunea Dacian Cioloş. De astăzi, cu siguranţă nu va mai simţi această lipsă, însă noi vom rămâne la fel, dacă nu mai rău - mahmuri electoral.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite