Cererea lui Băsescu de reexaminare a Codului Fiscal a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele solicita eliminarea facilităţii privind calculul impozitului în cadrul tranzacţiilor imobiliare încheiate între rude sau soţi . În cazul tranzacţiilor imobiliare încheiate

Preşedintele solicita eliminarea facilităţii privind calculul impozitului în cadrul tranzacţiilor imobiliare încheiate între rude sau soţi .

În cazul tranzacţiilor imobiliare încheiate între rude şi între soţi, impozitul va fi calculat la valoarea declarată de părţi, chiar dacă aceasta este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici.

Prevederea este inclusă în Codul Fiscal şi va fi păstrată, după ce senatorii au respins ieri cererea preşedintelui Băsescu privind reexaminarea unor modificări la Codul Fiscal.

Senatorii au respins, ieri, cu 48 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea ordonanţei de urgenţă a guvernului pentru modificarea şi completarea legii privind Codul Fiscal.

Băsescu a cerut parlamentului să elimine din legea de modificare a Codului Fiscal prevederea referitoare la calcularea impozitului la transferul dreptului de proprietate în cazul tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea şi între soţi.

Potrivit cererii de reexaminare, şeful statului consideră că articolul respectiv încalcă egalitatea în drepturi a participanţilor la piaţa imobiliară, prin stabilirea unei modalităţi diferite de calcul al impozitului pentru rude şi afini ori soţi. În data de 9 octombrie, Comisia de buget-finanţe a dezbătut cererea de reexaminare şi a hotărât, cu şase voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", să adopte raport de respingere.

Ce prevede noul Cod Fiscal

La articolul 771, aliniatul 4 al Ordonanţei se prevede că impozitul pe tranzacţiile imobiliare se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. "În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate", se precizează în actul normativ, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2008.

Dacă în 2006 se percepea impozit pe profit (n.r. - 16% aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţionare al bunului respectiv), de la 1 ianuarie 2007, tranzacţiile imobliare se impozitează diferenţiat, în funcţie de perioada de deţinere a bunului respectiv şi valoarea acestuia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite