Ce vor face pacienţii ai căror medici de familie nu au semnat contractele cu CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 25% din cei peste 11.000 de medici de familie nu şi-au prelungit contractele cu Casele de asigurări de sănătate
Aproximativ 25% din cei peste 11.000 de medici de familie nu şi-au prelungit contractele cu Casele de asigurări de sănătate

Războiul dintre medicii de familie şi autorităţi continuă. Aproximativ un sfert dintre doctori au refuzat să semneze prelungirea contractelor cu Casa de Sănătate, aşa că nu mai pot da trimiteri şi reţete compensate. Asociaţiile pacienţilor s-au poziţionat de partea medicilor.

Aproximativ 25% din cei peste 11.000 de medici de familie nu şi-au prelungit contractele cu Casele de asigurări de sănătate. Asta înseamnă ca pacienţii care sunt pe listele lor trebuie să plătească atunci când vor o consultative, o trimitere sau o reţetă.

Doctorii sunt nemulţumiţi că nu au un acord cu autorităţile şi acuză probleme grave în sistem, ce trebuie rezolvate. De aceea, au cerut suplimentarea fondurilor şi simplificarea sistemului. În replică, autorităţile susţin că în câteva săptămâni va fi modificată legislaţia, şi până atunci le propun bolnavilor să-şi schimbe medicul de familie sau să meargă la camera de gardă, dacă au o urgenţă.

Între timp, perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale a expirat. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a tras linie şi a constatat că circa un sfert dintre medicii de familie nu mai pot consulta. „Vorbim de 2.500 – 3.000 de medici care nu au semnat şi mai vorbim de aproape 5 milioane de pacienţi care nu mai au medic de familie, prin «bunăvoinţa» Casei Naţionale de Sănătate. Cei care nu au semnat sunt din mai multe zone ale ţării. Sunt mulţi din Iaşi, Suceava, Satu Mare, Teleorman, Argeş“, a explicat, pentru „Adevărul“, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Nemulţumirile medicilor

Doctorii spun că nu protează pentru un interes personal, ci pentru interesul segmentului de asistenţă medicală primară şi acuză grave probleme de sistem.

„Am vrut să atenţionăm că legislaţia este îngrozitoare, că birocraţia ne sufocă, că sistemele informatice sunt catastrofale şi merg din ce în ce mai prost. Ne-am săturat de sancţiuni şi imputări pentru simplul fapt că oferim pacienţilor drepturile lor de asiguraţi. A ne împiedica să ne facem meseria, în condiţiile în care nu avem medici pentru că emigrează pe capete, mie mi se pare un atentat la sănătatea populaţiei“, a mai spus Rodica Tănăsescu.

La rândul lor, cei care îi reprezintă pe pacienţi spun că aceştia sunt prinşi la mijloc în războiul dintre medici şi autorităţi. În acest conflict, ei se poziţionează de partea medicilor.

„Pacienţii sunt prinşi la mijloc în acest conflict. Atitudinea Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Sănătate este cât se poate de neetică şi nedemnă. Medicii au fost ameninţaţi şi şantajaţi că dacă nu semnează contractele vor fi scoşi din sistem. Nimeni nu-i poate obliga să semneze. Este un contract, iar prevederile Codului Civil în această privinţă sunt foarte clare. Ministerul Sănătăţii şi CNAS au acţionat de pe o poziţie de forţă. Nu putem vorbi de bună credinţă la încheierea contractului“, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Prelungirea contractelor, ilegală

Mai mult, Vasile Barbu avertizează că toate actele adiţionale de prelungire încheiate după expirarea contractelor sunt lovite de nulitate.

„Ministerul Sănătăţii a acţionat nelegal. Orice act adiţional trebuie făcut în termenul de valabilitate a contractului. Nu poţi să prelungeşti ceva care a expirat. Dintre medicii care au semnat, doar jumătate au făcut-o până la 31 ianuarie, restul în primele zile ale acestui an, deci ilegal“, a explicat Barbu.

Medicii admit că relaţia lor cu casele de asigurări a fost de multe ori în afara cadrului legal, dar spun că intenţia lor a fost nobilă, aceea de a nu întrerupe furnizarea serviciilor medicale. „Suntem în contract cu casele de asigurări de vreo 20 de ani. În această perioadă, mai mereu s-au semnat retroactiv, pentru că hotărârile de guvern care permiteau prelungirea contractelor au fost date întotdeauna târziu, după expirarea contractelor. Întotdeauna au fost disfuncţionalităţi. CNAS recunoaşte că în 15 din cei 20 de ani s-a semnat retroactiv, dar nimeni nu s-a sesizat. Noi suntem medici, nu jurişti“, a mai spus preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Ce faci în caz de urgenţă medicală?

Potrivit CNAS, asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cei cu afecţiuni oncologice, diabet, hepatită cronică, astm bronşic, dar şi în cazul afecţiunilor copilului cu vârsta sub un an - se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere.

CNAS a publicat o listă cuprinzând 59 de afecţiuni care permit prezentarea direct la medicu l de specialitate din ambulatoriul de specialitate, printre acestea numărându-se infarct miocardic şi angină pectorală instabilă, malformaţiile congenitale şi boli genetice, boala cronică de rinichi - faza predializă, insuficienţă cardiacă clasa III – IV etc.„Noi am îndemnat pacienţii ca în caz de nevoie să apeleze la ambulanţă, la unităţile de primiri urgenţe, la ambulatoriile spitalelor. Pacienţii care prezintă anumite patologii, precum bolile cardiace sau genetice, pot merge la medicii specialişti fără trimitere de la medicul de familie“, a declarat, pentru „Adevărul“,preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite