CAMPANIE Topul profesiilor şi meseriilor respectate în România
0Profesia de medic, cea de cadru didactic şi cea de avocat sunt ocupaţiile care merită cel mai mult respect, potrivit studiului „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research. Ca un paradox, medicii şi profesorii sunt şi cei mai nedreptăţiţi, arată cercetarea.
Spre exemplu, 73,2% din respondenţii la studiu apreciază că sunt meserii la ora actuală care nu sunt suficient respectate pe piaţa muncii, în timp ce doar 26,8% din cei chestionaţi consideră că profesiile şi meseriile beneficiază de respectul cuvenit.
În ceea ce priveşte persoanele care lucrează în domenii unde studiile superioare sunt necesare („gulere albe”), 25,9% dintre acestea susţin că profesorii şi medicii sunt nedreptăţiţi. Pe de altă parte, „gulerele albastre”, adică persoanele care profesează în domenii unde studiile universitare nu sunt esenţiale, subliniază că măturătorii, femeile de serviciu şi muncitorii necalificaţi se află printre cei nedreptăţiţi pe piaţa muncii.
Atât femeile cât şi bărbaţii care au fost implicaţi în cercetare sunt pe aceeaşi lungime de undă atunci când vine vorba în a creiona un top al meseriilor nedreptăţiţe în România. Mai exact, în opinia lor, clasamentul arată astfel: profesor, medic, agricultor. Niciuna dintre cele trei categorii nu are parte de aprecierea cuvenită, subliniază studiul. Dascălii sunt cei mai nedreptăţiţi nu doar în opinia persoanelor din mediul urban ci şi a celor din mediul rural, relevă cercetarea.
Chiar şi pe categorii de vârstă, părerile respondenţilor în privinţa profesiilor nedreptăţiţe sunt aceleaşi, plasând profesorii în topul categoriei profesionale care nu primeşte suficient respect.
Meseriile, prea puţin apreciate
Specialiştii subliniază că meseriile apar cu procente substanţial mai mici în clasamentul ocupaţiilor care merită cel mai mult respect. Astfel, sub 1% din respondenţi sunt de părere că agricultorii ar trebui să primească mai mult respect şi doar 0,7% din persoanele fără studii superioare chestionate consideră că şi femeile de serviciu ar trebui respectate.
De asemenea, respondenţii la studiu consideră că şi poliţiştii merită mai mult respect. Concret, 5,2% din bărbaţi susţin această ipoteză, în timp ce doar 2,8% din femei sunt de aceeaşi părere.
Salarii prea mici pentru muncitorii necalificaţi
În opinia a 65% din respondenţi, muncitorii necalificaţi au salarii care sunt mult prea mici dată fiind munca dură pe care o prestează, în timp ce 15% din cei chestionaţi consideră că leafa lunară a acestora este corectă în condiţiile în care nu au nicio calificare. Peste 10% din respondenţi nu şi-au putut exprima opinia în legătură cu nivelul salarizării atunci când vine vorba de persoanele fără vreo calificare în câmpul muncii.
În ceea ce priveşte salariile muncitorilor calificaţi, cum ar fi electricienii sau lăcătuşii, respondenţii susţin că leafa este prea mică ţi, deci, necorespunzătoare. Doar 16,7% din cei chestionaţi spun că salariile sunt corecte având în vedere faptul că nu au studii superioare, de această părere fiind şi cei din mediul urban dar şi cei care trăiec în mediul rural.
Pe aceeaşi temă:
CAMPANIE Românii se visează artişti, medici sau profesori
STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”
ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“
VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională
ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii