Managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost suspendat din funcţie. Ancheta va fi prelungită până săptămâna viitoare
0Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, continuă verificările în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Acesta a trasat deja o serie de concluzii, dar a precizat că ancheta va fi prelungită până săptămâna viitoare, dat fiind faptul că unitatea sanitară se confruntă cu „probleme serioase”. În plus, managerul spitalului a fost suspendat din funcţie la propunerea secretarului de stat Arafat.
UPDATE Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Laurenţiu Rebega, a declarat că, la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, conducerea CJ a decis suspendarea din funcţie a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu.
„E firesc acum să ne gândim la persoana care va asigura interimar conducerea spitalului. În două-trei zile cred că vom avea un nou manager la spital, interimar”, a spus Rebega, adăugând că managerul a fost suspendat temporar.
UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat propune Consiliului Judeţean Prahova suspendarea din funcţie a managerului Spitalului Judeţean Ploieşti, „cel puţin pe durata anchetei”, care va fi prelungită până la începutul săptămânii viitoare, el precizând că sunt „probleme serioase” în această unitate medicală, potrivit Mediafax.
Raed Arafat a spus că primele date ale comisiei de anchetă arată că a existat o creştere a finanţării „pe toate liniile” către acest spital şi că probleme majore, care trebuie verificate, sunt în privinţa modului în care au fost cheltuiţi şi prioritizaţi banii.
El a spus că membrii comisiei de anchetă vor continua să lucreze şi în următoarele zile, verificările fiind prelungite la SJU Ploieşti până la începutul săptămânii viitoare, „luni sau marţi”, cu acordul ministrului Sănătăţii.
UPDATE Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii, ancheta a fost extinsă, astfel că şi Poliţia locală a demarat un control la unitatea sanitară, pentru a vedea dacă acuzaţiile aduse de medici sunt reale sau nu.
Datele din anchetă arată că materiale sanitare cumpărate de Spitalul Judeţean din Ploieşti s-ar găsi la vânzare şi la chioşcurile de lângă unitatea medicală, fiind făcute şi sesizări la poliţie, pacienţii fiind nevoiţi uneori să-şi achiziţioneze materialele sanitare de aici.
Totodată, se pare că din unitatea spitalicească lipsesc seringi sau branule.
Medicul Raed Arafat a ajuns luni la Ploieşti, în unitatea sanitară cea mai mare din judeţul Prahova. Ancheta a demarat după ce chirurgul Dan Oprea a declarat că medicii din spital fac malpraxis cu bună ştiinţă, în condiţiile în care nu sunt bani suficienţi.
Totuşi, o concluzie preliminară a controlului este aceea că banii de care a dispus SJU Ploieşti nu se regăsesc în dotări şi achiziţii. „Din anii '70, nu s-a mai făcut aproape nimic. Este aproape surprinzător că spitalul mai funcţionează”, au explicat surse din spital.
Pe de altă parte, au adăugat sursele citate, sesizările de la pacienţi privind problemele spitalului sunt foarte numeroase, după cum ar arăta tot concluziile preliminare ale controlului dispus de Ministerul Sănătăţii (MS).
Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a afirmat, luni, că nu a ştiut despre problemele de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, pe care le acuză medicii şi pacienţii, şi că a aflat din presă despre acestea, susţinând că instituţia pe care o conduce a făcut anual investiţii la unitatea sanitară.
Preşedintele CJ Prahova nu a ştiut despre nemulţumirile pacienţilor
Prezent, luni, la SJU Ploieşti, unde o comisie de la Ministerul Sănătăţii, coordonată de secretarul de stat Raed Arafat, face verificări, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat jurnaliştilor că nu a ştiut despre nemulţumirile pacienţilor şi medicilor de la unitatea sanitară ploieşteană.
„Aceste plângeri le-am auzit de la dumneavoastră şi prin dumneavoastră. Nu ştiam (de aceste plângeri - n.r.)”, a spus şeful CJ Prahova, instituţie care are în subordine SJU Ploieşti şi care are un contract de management cu directorul unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu.
El a precizat că a venit la SJU Ploieşti pentru a discuta cu Raed Arafat şi că deocamdată nu ştie ce măsuri se vor lua în privinţa unităţii sanitare.
Echipa trimisă în control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti a constatat că, deşi acestuia i-au fost alocate constant fonduri, acestea nu se regăsesc în dotări şi nici în achiziţii, fiind aproape surprinzător că unitatea încă funcţionează, au declarat surse din spital.
Întrebat de ce nu a luat măsuri în privinţa SJU Ploieşti, şeful CJ Prahova a spus că instituţia pe care o conduce a făcut anual investiţii la unitatea sanitară.
Manager: în spital se achiziţionează permanent bisturie noi
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti a revenit luni dimineaţă cu o informare publică despre fondurile alocate unităţii medicale în care vorbeşte despre minusurile referitoare la condiţiile de cazare, dar şi despre achiziţia permanentă de bisturie noi, stocul fiind mereu peste numărul de intervenţii chirurgicale.
În scrisoare, managerul subliniază faptul că în spital se achiziţionează permanent bisturie noi, negând astfel acuzaţiile chirurgului Dan Oprea care a vorbit despre „malpraxisul de nevoie“, numeroasele compromisuri pe care personalul trebuie să le facă pentru a duce la bun sfârşit actul medical.
Adrian Strâmbeanu vorbeşte în mesajul de luni şi despre fondurile alocale spitalului, lăsând la latitudinea cititorilor să tragă concluziile „asupra efortului financiar şi, implicit, asupra situaţiei generale“.
Control anunţat de ministrul Sănătăţii
Săptămâna trecută, în urma declaraţiilor făcute de chirurgul Dan Oprea, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a dispus un control la SJU Ploieşti, la care participă şi angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi Consiliul Judeţean.
Ministrul Nicolăescu a suplimentat joi echipa de control cu doi directori din Ministerul Sănătăţii, iar vineri a decis prelungirea anchetei şi în cursul acestei săptămâni, sub coordonarea lui Raed Arafat care va fi luni şi marţi la Ploieşti.
Acuzaţii dure din partea medicilor
La rândul lor, medicii din SJU Ploieşti au transmis mai multe scrisori publice în care au vorbit despre problemele spitalului, faptul că presiunea mediatică a determinat pacienţii să le fie teamă să se mai prezinte la medic, iar 42 dintre ei au semnat o scrisoare de susţinere a chirurgului Dan Oprea, făcând un apel la colegii din ţară „care se confruntă cu probleme similare să spună public despre acestea“.
Mesajul doctorului Dan Oprea, extrem de critic, vorbeşte atât despre malpraxisul care se face cu bună ştiinţă din cauza ustensilelor vechi cât şi despre „şefii de secţie, de 20 de ani în funcţie, pe care trebuie să-i aştepţi şi la WC, să obţii o semnătură“.
Pe aceeaşi temă:
Alţi 20 de medici de la Spitalul Judeţean Ploieşti se solidarizează cu chirurgul Dan Oprea