Sistem de anunţarea seismelor cu 20 de secunde înainte să se producă, instalat în trei şcoli din Bucureşti
0
Trei unităţi de învăţământ din Capitală au fost dotate cu un echipament japonez de alarmare în caz de seism. Este vorba de Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu, Şcoala Gimnazială Elena Văcărescu şi Colegiul Economic Virgil Madgearu.
Concret, în cele trei unităţi şcolare a fost instalat sistemul EQ Guard, ce furnizează o notificare prealabilă a intensităţii seismice şi estimate şi a timpului de apariţie estimat, oferind, în acest caz, elevilor, secunde preţioase pentru a se proteja. Totodată, sistemul menţionat are şi funcţii care permit întreruperea curentului, a gazelor naturale, ceea ce ajută la limitarea riscurilor şi a pagubelor cauzate de un cutremur.
„Atunci când primeşte un semnal referitor la undele primare, cele pe care noi nu le simţim în mod obişnuit, fiind foarte fine, aparatul transmite datele la server şi emite o alarmă prin mesaj vocal, care atenţionează lumea, în acest caz elevii, să se adăpostească, pe motiv că urmează un cutremur. Semnalul se transmite înainte ca trepidaţiile puternice să poată fi simţite”, au explicat oficiali din Organizaţia Japoneză pentru Comert Exterior (JETRO).
Sistemele, donate de o companie privată
Potrivit acestora, seismul este anunţat cu 20 de secunde înainte, prin difuzoarele amplasate în şcoli, aceasta fiind o condiţie pentru instalarea EQ Guard. Momentan, cele trei sisteme au fost donate de o companie privată către unităţile şcolare ce beneficiază de noul echipament.
„E vorba de câteva secunde, în funcţie de distanţa de la aparat la epicentru. Deci, dacă ar fi un cutremur cu epicentru în Vrancea, în Bucureşti s-ar anunţa cu circa 20 de secunde înainte. Aceste 20 de secunde sunt importante pentru că în acest interval copiii se pot adăposti sub bănci. Un asemenea sistem, folosit în aproape toate şcolile din Japonia, care se confruntă frecvent cu asemenea dezastre, poate să salveze vieţi. Se întâmplă foarte multe lucruri într-o clădire care pot rănii elevii”, au completat reprezentanţii JETRO.
Sistemul detectează cutremurul de 4 pe Richter
În ceea ce priveşte echipamentul, el poate fi setat pentru a detecta magnitudinea seismului. În cazul echipamentelor amplasate în cele trei şcoli bucureştene, ele pot detecta cutremure ce au minimum 4 grade pe Richter.
„Dacă apare un astfel de seism, se emite acea alarmă, un mesaj vocal. Vrem să îi educăm pe elevi cu ajutorul acestui sistem, să ştie cum să se comporte în caz cu cutremur. În Japonia, de pildă, se derulează o campanie complexă în privinţa acestui tip de echipamente”, arată JETRO.
INFP: „Orice ajută pe partea de prevenţie, e binevenit”
La rândul său, Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), spune că astfel de echipamente sunt utile, mai ales dacă ele vizează şcolile. „Orice ajută pe partea de prevenţie, e binevenit. Avem şi noi un sistem al institutului, se poate instala şi acest sistem dacă se doreşte o alarmare a populaţiei pentru prevenţie, e operaţional din 2013, el transmite informaţii către autorităţi şi către un grup restrâns de persoane, dar poate fi extins”, a precizat Ionescu.