16 spitale din Capitală au fost verificate de DSP, toate aveau cititoare de card funcţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti a verificat, vineri, 16 unităţi sanitare, printre care spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar-Arseni, Fundeni, Colţea şi Colentina, în toate fiind cititoare de card funcţionale şi personal instruit, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să verifice în teren, la furnizorii de servicii de sănătate, dacă există cititoare de card achiziţionate, personal instruit pentru utilizarea acestora, dar şi softurile necesare implementării sistemului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis agenţiei MEDIAFAX.

În prima zi de implementare a sistemului informatic privind cardului naţional de sănătate, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au verificat 16 unităţi sanitare, respectiv Spitalul Clinic "Sfânta Maria", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, toate cele trei institute de pe platforma Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă "Marie Curie", Institutul Hociotă, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic "Th. Burghele", Spitalul Clinic Colţea, Spitalul de Pneumoftiziologie "Sfântul Ştefan" şi Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "D. Teodorescu".

În toate spitalele verificate, cititoarele de carduri funcţionau în parametrii normali pentru internări, externări şi alte servicii medicale, iar personalul era instruit pentru folosirea sistemului.

"Reamintesc că spitalele care întâmpină dificultăţi în validarea serviciilor medicale prin card sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă medicală, până la remedierea sistemului", a declarat Nicolae Bănicioiu, citat în comunicatul MS.

Direcţiile de Sănătate Publică vor continua şi săptămâna viitoare verificările în unităţile sanitare, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Cardurile naţionale de sănătate au intrat în vigoare de 1 Mai

Cardul naţional de sănătate a devenit de vineri, 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, declara, miercuri, că aproape 840.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale şi medicamente şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat.

Preşedintele CNAS a mai spus că în data de 1 mai va fi asigurată permanenţa în toate casele de asigurări din ţară, pentru activitatea cu publicul. De asemenea, va fi asigurată asistenţa tehnică pentru asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale.

Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie Helpdesk-ul din cadrul CNAS, pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri, între orele 08.00 - 20.00.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite