Vizita preşedintelui Iohannis în SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita pe care o va face începând de astăzi preşedintele Klaus Iohannis în Statele Unite are mai multe semnificaţii.

Presa de la Bucureşti a comentat-o în chip şi fel în principal pe aceea care derivă din faptul că pe data de 9 iunie şeful Statului român se va întâlni cu preşedintele ţării -gazdă, dl. Donald Trump.

S-a evidenţiat, poate cu asupra de măsură, că întâlnirea are loc într-un moment în care cel mai puternic lider al Planetei nu se bucură de foarte multă simpatie din partea unora dintre cei mai proemineţi conducători europeni. De la cancelarul german Angela Merkel la tânărul, dinamicul şi atât de surprinzătorul nou preşedinte al Republicii Franceze, dl. Emmanuel Macron. Un cor din care vocea preşedintelui Iohannis a lipsit.

Dl. Iohannis se duce în SUA- arată  profesioniştii îngrijorării- în contextul în care d-lui Trump îi sunt găsite zi de zi noi şi destul de jenante defecte, în care este cotidian declarat corigent la etichetă. Dl. Iohannis se va vedea cu preşedintele SUA într-un moment în care se amplifică schimburile de cuvinte nu tocmai agreabile dintre el şi granzii Europei, în care aceştia par să se gândească la reorientări privind relaţia lor cu SUA, la repoziţionări ale UE, la reconfigurări ale NATO, în condiţiile în care imprevizibilitatea, mişcările -surpriză ale SUA se înmulţesc şi devin tot mai consternante. Iată, nu mai departe, decât joi, dl. Trump a făcut anunţul potrivit căruia ţara sa va începe demersurile în vederea pregătirii abandonării Acordului privind schimbările climatice, adăugând că America trebuie să fie în primul rând preocupată de ceea ce se întâmplă în propriul ei spaţiu şi mai puţin să poarte grija Parisului.

I-am auzit în consecinţă pe îngrijoraţii de serviciu punându-şi întrebări dacă e bine că dl. Iohannis se întâlneşte în astfel de condiţii cu dl. Trump şi dacă nu ne punem în consecinţă rău cu mai-marii Uniunii Europene. S-a invocat şi zicala potrivit căreia cămaşa este mai aproape de piele decât paltonul ca şi cum aceiaşi îngrijoraţi de serviciu ar şti că dl. Iohannis se va duce să se vadă cu dl. Trump spre a-l asigura că România ar fi ales între politica SUA şi aceea a UE. S-a spus că nu e defel bine să jucăm la două capete. L-am auzit pe analistul politic Cozmin Guşă că vizita ar fi dorită de America, dar şi că, făcând-o, preşedintele României îşi asumă anumite riscuri.

În mijlocul acestor alegaţii, multe dintre ele aproximative, dacă nu cumva de-a dreptul diletante, se omite intenţionat faptul că România este interesată în perpetuarea bunelor ei relaţii cu SUA. Aceasta în condiţiile în care pe teritoriul ţării noastre se află instalaţii militare defensive NATO a căror funcţionare este posibilă graţie eforturilor bugetare ale SUA.

Este important de reamintit detaliul că preşedintele României merge în SUA la invitaţia  lui American Jewish Comittee. Prin urmare, întâlnirea cu dl. Trump este doar un punct pe agenda celor doi şefi de Stat. Nu este vorba nici despre o vizită privată, dar nici despre una oficială sau de Stat.

Important e faptul că ea este privită de Administraţia Americană ca o vizită de lucru.

E foarte bine că în programul vizitei a apărut oportunitatea ca dl. Iohannis să aibă o întrevedere cu preşedintele SUA. Cu atât mai mult cu cât se pare că în Capitala României s-a dus o luptă crâncenă pentru prioritate, preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea, dându-se de ceasul morţii spre a-l convinge pe liderul Americii să vină, fie şi numai pentru câteva ore, la Bucureşti. Cu gândul de a prezenta mai apoi vizita drept o binecuvântare americană dată PSD şi guvernării sale.

Lupta aceasta este relevantă pentru calitatea diplomaţiei româneşti şi pentru cât de dăunătoare este continuarea prezenţei d-lui Teodor Meleşcanu în fruntea MAE.

Relevant este şi faptul că dl. Iohannis merge în SUA la invitaţia unei organizaţii evreieşti dintre cele mai reprezentative care îi va acorda şi un premiu. Invitaţia consfinţeşte astfel eşecul eforturilor de defăimare a preşedintelui, eforturi care şi-au găsit loc de manifestare editorială în Cotidianul condus de bătrânul gazetar comunist Cornel Nistorescu. Eforturi al căror rost era acela de a încerca să găsească elemente de continuitate între Forumul German condus o vreme de dl. Iohannis şi demult ieşitul din istorie Grup etnic german, un organism cu ideologie nazistă. Invitaţia transmisă de American Jewish Comittee subliniază rolul jucat de dl. Iohannis pentru contribuţia în dinamizarea relaţiilor România-Israel.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite