Victor Ponta: România nu-şi ia deciziile după ceea ce se întâmplă la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victtor Ponta. FOTO Mediafax
Premierul Victtor Ponta. FOTO Mediafax

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a fost invitat, marţi seară, la postul Antena 3 pentru a analiza ultimele evenimente politice. Problema migraţiei, posibila demisie a şefului Guvernului sau dacă bugetul poate suporta o creştere cu 25% a salariilor medicilor au fost printre temele discutate.

Despre declaraţiile dure ale oficialilor maghiari

Eu am o experienţă de ani de zile, de multe provocări ale oficialilor maghiari. Nu vrem să le facem jocul. Stop! Nu săriţi calul. România nu-şi ia deciziile după ce se întâmplă la Budapetsa. 

Problema (n.r.-imigranţilor) e a tuturor, nu doar a Ungariei. Dacă Ungaria îşi face un gard de jur-împrejur denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa.. Nu cred că e o soluţie. 

Stilul ăsta al Ungariei, cel al punerii unui gard seamnă cu cel întâlnit şi prin România, după inundaţii. E vorba de oamenii aceia care îşi pun nişte saci să nu intre apa. Nu, trebuie să ieşim să rezolvăm situaţia cu toţii. 

Nu putem să ne angajăm la mai mult de 1785 de refugiaţi dacă . Dacă te angajezi pentru o asemenea cifră, trebuie să ai grijă şi de aceşti oameni. Ideea că aceşti imigranţi sunt terorişti, e o prostie. Însă, pot fi şi terorişti, dar facem verificări. 

Despre migraţie

În acest moment, Europa nu e pregătită. Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care-i posibil: ce facem dacă militarii maghiari trag sau ucid nişte copii. 

Asta e soluţia, să bagi femei şi copii la închisoare? Ştim să prindem terorişti, dar ce facem cu femeile şi copii. Cum avem grijă de aceştia. Imigranţii nici nu vor să vină în România. 

România are în partea de est probleme. Uitaţi-vă la protestele de la Chişinău. Soluţia noastră va fi să tratăm problema ca pe o problemă europeană. 

Despre criza siriană

Cunosc extrem de bine situaţia din regiune. Nu e aşa de simplă. Nu ai 100 de terorişti pe care îi poţi bombarda şi gata. E vorba de conflicte între comunităţi. Există comunităţi de şiiţi, sunniţi, există creştini. Sunt oameni prinşi în conflict. 

Cred că Europa a fost prea optimistă şi a crezut că îi poate ajuta pe acei oameni. Nu ne-am dat seama că trăim într-o epocă în care o declaraţie a unui oficial poate fi citită de mii de oameni într-o oră. 

Despre Europa

Dacă Europa nu va avea o poziţie clară faţă de ceea ce se întâmplă în Ungaria, ne vom afunda într-o problemă. Facem şi noi un gard, fac şi ceilalţi vecini ai Ungariei un gard. Ce se întâmplă atunci.?

Cred că şi românii au fost de-a lungul istoriei în necaz. Cred că uneori ne-am comportat bine, ori mai puţin. 

Realitatea este că oamenioi ăştia nu au plecat din cauza a prea mult bine în ţara lor. Eu vreau să cred că noi putem spune: Domne, noi putem face asta. Atât. Îţi dau o cameră de la mine, îţi dau o pâine. Asta putem face. 

Nu m-am simţit bine când am auzit declaraţiile lui Băsescu. Nu ştiu dacă ştiţi că Băsescu e prieten cu Bashar al-Assad. Acum nu prea mai spune. 

Vreau să vorbesc cu primarii, cu comunitatea arabă din România pentru a trata lucrurile bine. Pentru că vreau să-i tratăm pe oamenii ăştia ( n.r. - cei 1.785) în mod onest, ca pe oameni, nu altfel. 

Despre declaraţiile cu tentă xenofobă

Cred că cea mai bună sancţiune este mobilizarea noastră Băsescu. Băsescu e un fost om politic şi încearcă şi el să aibă o poziţie publică pentru a rămâne în politică. 

Nu voi ezita să spun: atenţie, nu uitaţi de alte probleme. ce facem cu acei oameni din Grecia, Italia, Macedonia. Însă, nu uitaţi că avem războaie îngheţate: Gerogia, republica Moldova  etc. Noi avem cea mai mare graniţă din UE în partea de est. 

Despre ideea că Rusia ar fi în spatele acestui val de imigranţi

Am văyzut o opinie mult mai corectă (n.r.- faţă e cea a generalului Degeratu). Nu Rusia a organizat acest lucru, dar e cea care se bucură de ceea ce se întâmplă. Cred că principalul „organizator“ e Facebook-ul. Aţi văzut că Turcia are două milionae de imigranţi, de refugiaţi. 

Europa trebuie să găsească soluţia potrivită pentru viitor, după ce am văzut cu ce se confruntă acum. La fel şi România.

Despre politica internă

Cea mai mare greşeală pe care o poate face România este să mai avem o ceartă între noi. Toate lucrurile pot fi stricate de o ceartă internă. E o situaţie grea în regiune. Un conflict intern, ar fi o greşeală politică. 

Suntem ca o corabie în furtună. Răspunsul meu este: indiferent de partidele politice, eu ca prim-ministru pot discuta cu toţi liderii.

Despre posibila demisie 

Vreau să-mi duc mandatul la bun sfârşit, decembrie 2016. Le-am promis oamenilor şi am rezolvat. Dar mereu au apărut probleme. Mai sunt lucruri pe care vreau să le fac.E vorba de salarii în mediul bugetar, pensii, combaterea evaziunea fiscală. 

Oamenii pot spune: În ultimii patru ani, nu ne-a tăiat nimeni niciun leu. Nu au crescut preţurile la alimente. Chiar au scăzut. 

Deocamdată lucrurile merg bine şi nu vreau să le stricăm. Aşadar, rămân până în decembrie 2016. 

Despre plătirea împrumutului la FMI

Tot ce a fost împrumutat de la FMI, am reuşit să plătim. Cred că în 2015 avem ultima plată (...) Am reuşit să plătim şi din datoriile din timpul guvernărilor 2009-2012, perioada Boc şi a lui Traian Băsescu

Unde s-au dus banii de la împrumuturi 

O parte din bani s-au dus pentru a compensa ceea ce nu se încasa din cauza evaziunii fiscale. Gândiţi-vă că faţă de 2012, noi am reuşit să încasăm tot. 

Hidroelectrica pierdea un miliard de dolari pe ani, acum face profit. Absorţia fondurilor europene nu era nici de 5%, acum e de aproape 65%. A fost o gestionare frauduloasă a ţării. 

  Important este că am scos ţara din prăpastie. Atunci România era în stradă 

Despre mărirea salariilor medicilor

Da, creştere cu 25%. La 1 octombrie intră în vigoare. Am adoptat ordonanţa.

Am dus TVA-ul înapoi. Într-o seară s-a trecut de la 19 la 24%, în urmă cu mai muşţi ani. Oamenii au înţeles prin buzunarul lor. Nu ne-am îndeplinit doar o promisiune, ci facem ca producătorii români să reziste în faţa competitorilor străini. 

20% va fi cota generală. La 1 ianuarie 2016. peste trei luni şi jumătate e deja în vigoare acest lucru 

Despre cei doi poli de putere din PSD

Deloc. Nu e vorba de aşa ceva. Este o echipă care a funcţionat din 2010 la partidm din 2013 la Guvern. E vorba de doi cai care trag la aceeaşi trăsură. SUntem în direcşia bună.

Despre Congresul PSD din toamnă

Nu cred [că PSD va decide să părăsească Guvernarea]. Erau foarte multe aşteptări în zona opoziţiei. Sunt convins că PSD, UNPR, ALDE, de aia faci politică, ca să încerci să îţi pui în aplicare programul de Guvernare. Eu cred că această coaliţie de Guvernare poate să continue şi după 2016.

Despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind starea şcolilor la începerea anului şcolar

Mi s-a părut că Iohannis în sfârşit a venit în vizită în România. Mi se pare că nu era la curent cu ce se intampla în Romania. Când am luat Guvernul, una din două şcoli nu aveau autorizaţie. S-a facut un lucru bun dar s-a facut prost - ca şcolile să fie în administrarea primăriilor. Ideea de a da şcolile la primării a fost bună. În acelaşi timp s-au tăiat autorităţilor locale foarte multe din fondurile pe care le aveau înainte. Şi atunci o primărie bogată, Sibiu, a avut bani şi a investit, mai puţin în cele pe care le-a retrocedat. Primăriile sărace nu au avut aceşti bani. În 2012 am pus 250 de milioane de euro, din fonduri europene, în special în repararea şi modernizarea a 200-300 de şcoli. [...] Cred că ideea să iei înapoi şcolile de la primării la minister e o greşeală.

Despre Sorin Oprescu şi alegerile pentru Primăria Bucureştiului

Eu în continuare sunt foarte marcat de ce s-a întâmplat cu Sorin Oprescu. Nu reuşesc să înţeleg încă exact. Îl respect şi ţin foarte mult la Sorin Oprescu.

Nu ştiu cine va candida la anul în locul său.

Consilierii nu au nicio legătură nici cu partidele nici cu cetăţenii. 

PNL are majoritate în Consiliul General. L-au tot criticat pe Oprescu. Când a fost să aleagă un primar, s-au dat deoparte.

Despre obiectivele Guvernării pentru perioada următoare

Le împart tot timpul în economic şi social. Pe partea economică: să implementăm codul fiscal şi să aplicăm mai repede măsurile amânate. Să nu aşteptăm 1 ianuarie 2017. Şi combaterea evaziunii fiscale. Pe partea socială am două obiective: legea salarizării şi îmbunătăţirea aplicării legii Pensiilor. Anul acesta nu am avut inflaţie. E obligatoriu să păstrăm ce am făcut în 2013, 2014, 2015 şi să indexăm cu un nivel undeva la 5%.


Liderul de la Palatul Victoria a fost în ultimele zile unul dintre cei mai coali lideri politici în ceea ce priveşte refuzul acceptării cotelor obligatorii de imigranţi, menţinându-şi părerea că statul român trebuie să primească doar 1.785. De asemenea, Ponta a fost, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a prezenta documente în dosarul „Turceni - Rovinari”. În acest caz, premierul este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Despre aceste două subiecte, dar şi despre teme ca posibila demisie din fruntea Guvernului sau creşterea cu 25% a salariilor medicilor, premierul Ponta va vorbi la Antena 3 de la ora 21.30

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite