Victor Ponta, după întâlnirea cu Iohannis: Dialog, respect reciproc şi colaborare Guvern-Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta a scris pe contul personal de ' Twitter, la finalul discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis, că s-a convenit să existe „deschidere totală pentru dialog, respect reciproc şi colaborare Guvern-Preşedinţie pentru bunul mers al României“.

Liderul de la Palatul Victoria a fost primul care a dat un mesaj referitor la modul cum a decurs discuţia cu celălalt lider al Executivului.

„Întâlnirea cu preşedintele Iohannis, deschidere totală pentru dialog, respect reciproc şi colaborare Guvern-Preşedinţie pentru bunul mers al României", a scris Victor Ponta pe contul său de Twitter, la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis. Întrevederea a început în jurul orei 15.30 şi a durat aproximativ 30 de minute.

O altă abordare a întrevederii a venit din partea Preşedinţiei. De la Cotroceni a fost un mesaj care a vizat doar temele necesare pentru o bună comunciare instituţională, nu şi o asigurare a faptului că relaţia între cei doi lideri ai Executivului ar avea de suferit din pricina declaraţiilor date de Ponta. 

„Pe agenda discuţiilor, purtate în cadru instituţional, s-au aflat situaţia gestionării fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest, poziţia României faţă de această problemă şi stadiul actual al pregătirilor pentru preluarea refugiaţilor.

Totodată, s-a discutat despre întărirea cooperării dintre statele din regiune şi despre eficientizarea schimbului de informaţii între state, astfel încât acţiunile noastre să fie mai bine corelate. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat şi alte probleme de actualitate. Prim-ministrul a prezentat, de asemenea, o serie de probleme curente legate de execuţia bugetară“, a precizat Preşedinţia într-un comunicat

Ponta a avut declaraţii dure în ultimele zile la adresa actualului preşedinte , mai ales după ce Iohannis i-a atras atenţia că a plecat să negocieze poziţia României în tema imigranţilor, fără un mandat din partea preşedinţiei. Premierul i-a răspuns preşedintelui, când prin atacuri, când ironic. 

„Nu ştie despre ce e vorba... Că dacă ştia... mandat se dă atunci când te duci să semnezi acorduri internaţionale. Nu am semnat niciun acord internaţional. Dar dânsul nu ştie asta. L-a văzut pe Traian Băsescu care ţinea povestea asta cu mandatul, cred că i-a întins o capcană. Am obligaţia conform Constituţiei şi a mandatului pe care l-am primit din partea Parlamentului — nu din partea domnului Iohannis, de a mă ocupa de lucrurile care ţin de viaţa de zi cu zi. (...) Fiind foarte arogant, domnul Iohannis nu se pregăteşte. Dacă se pregătea, ieri nu făcea acea declaraţie", a explicat Ponta, care a menţionat articolul 102 din Constituţie, potrivit căruia, conform programului de guvernare, Executivul asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării. 

Anterior, Iohannis precizase că a vorbit cu premierul şi l-a invitat pentru discuţii la Cotroceni. „Da, am vorbit la telefon şi l-am invitat pentru mâine la o discuţie", a spus şeful statului luni, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă a discutat cu premierul Victor Ponta după întoarcerea de la Bruxelles.

„Comunicarea instituţională funcţionează şi eu o să am grijă să funcţioneze şi în continuare, chiar dacă unii din când în când confundă sediul propriu cu locuri precum gara, unde se foloseşte şi un limbaj colocvial", a mai spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite