Vechiul PNL se poartă cu vechiul PDL ca şarpele boa! (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluzia din titlu apare într-un articol de acum 2 săptămâni, în urma unei analize pe care o reamintesc cititorilor mei în rezumat:

  • În teritoriu există în multe judeţe un scandal permanent  pe funcţiile de conducere şi influenţa în noul PNL
  • Klaus Iohannis nu se consultă cu vechiul PDL în luarea deciziilor importante
  • PDL reproşează preşedintelui Iohannis conivenţa şi colaborarea sa foarte bună cu Victor Ponta 
  • Cătălin Predoiu, presupusul candidat la funcţia de premier, a fost aruncat într-un con de umbră
  • MRU a fost exclus dintre consilierii preşedintelui
  • Anchetele DNA vizează mai degrabă actuali şi foşti demnitari PDL, comparativ cu cei din PNL şi PSD.
  • Vasile Blaga a devenit invizibil, la fel de tăcut ca Iohannis

Ce s-a întâmplat sâmbătă, 9 mai 2015, confirmă şi întrece cu mult aceste realităţi.

Au apărut stenogramele unor discuţii ale conducerii PNL,  avute la Bistriţa, în prezenţa copreşedintelui Alina Gorghiu.

Noul mesaj a fost transmis la cel mai înalt nivel al vechiului PNL de Teodor Atanasiu (principalul negociator al partidului), senator şi vicepreşedinte al vechiului PNL şi de Marian Petrache, secretar general al vechiului PNL şi preşedinte al CJ Ilfov.

Iată ce declară Teodor Atanasiu:

"Noi fără PD nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept chiar dacă în Bistriţa e  puţin altfel. Un lucru deştept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul (râsete), locaţia în care să funcţionăm.

Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!”

Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân şi nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i  cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu şi cu lacu.…Îmi fac un bine dacă pleacă…Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”

Cristian Bodea, senator PNL, la un post tv:

"Sincer, domnul Predoiu nu m-a convins. Nu simt că este premierul meu! Nu îi face faţă lui Victor Ponta. Pe mine nu mă reprezintă”.

Iată şi o primă reacţie de la fostul PDL, exprimată de deputatul Cezar Preda:

”Eu, când am văzut, am avut aşa…. o strângere de inimă pentru că înţeleg că declaraţiile au fost făcute în prezenţa copreşedintelui Alina Gorghiu. Eu vă spun un lucru: dacă eu aş face asemenea afirmaţii în faţa copreşedintelui meu cred că mi-ar trage o smetie de nu m-aş mai ridica de jos, asta ca să înţelegem ce responsabilitate au şefii mari ai partidelor."

O a doua reacţie vine de la Traian Ungureanu, membru cunoscut al PDL:

Teodor Atanasiu nu mai poate rămîne în partidul pe care crede că şi l-a făcut escrocînd PDL. Nu mai e loc. Cătălin Predoiu nu va înfiinţa, de dragul lui, un post de Ministru pentru Relaţia cu PSD, în noul guvern. Teodor Atanasiu are ocazia să se întoarcă acolo unde se simte bine. Lîngă Victor Ponta. Între şmecheri şi hoţi, singurii pe care ştie să îi respecte”.

Acestea fiind mesajele, apărute în media în decurs de câteva ore, se pune întrebarea ce-i mai ţin alături, vechiul PDL şi vechiul PNL?

Adevărul este că PDL este acum cu spatele la zid, din următoarele motive:

-       Cei mai mulţi dintre politicienii de vârf, „agăţaţi” de DNA sunt de la fostul PDL.

-       Mai mult, DNA a disjuns un dosar având ca obiect finanţarea frauduloasă a PDL doar, fără să ancheteze şi finanţările celorlalte partide. Când va exploda acest dosar, vechiul PNL ar vrea să nu aibă de a face cu el.

-       PDL a înghiţit afronturi după afronturi, fără să aibă vreo reacţie. Vasile Blaga a tăcut şi s-a resemnat, în loc să arate şi dânsul pisica celor din PNL. Ideea că, fără PDL, PNL rămâne tot cu 47%, e falsă. Electoratul de dreapta a salutat o construcţie de agregare a dreptei româneşti şi nu va înghiţi cu uşurinţă despărţirea.

-       PNL nu vrea să împartă locurile eligibile cu vechiul PDL şi de aici agitaţia şi forţarea divorţului, ca până la alegeri să se mai uite acest episod urât.

-       PNL speră ca susţinerea  preşedintelui Iohannis să compenseze despărţirea de PDL, aflat acum în corzi din cauza DNA.

-       Chiar şi Victor Ponta, intuind gravitatea situaţiei create, a scris pe facebook, imediat după apariţia stenogramelor:

„Dacă doriţi să revedeţi un episod remixat din seriile: 
1. Cum se împarte pielea ursului din pădure
2. Ce înseamnă loialitate într-o alianţă la PNL-PDL
DISTRAŢI-vă, dar să nu uităm!”

Să nu uităm. Cum remarcă Sebastian Lăzăroiu, maeştrii nerespectării înţelegerilor de-a lungul timpului au fost liberalii. În 1992 au trădat CDR, în 2000 l-au trădat pe Constantinescu, în 2007 pe Băsescu, în 2012 pe UDMR-isti (să ne amintim că USL a semnat protocol cu ei în septembrie, dar PNL-isti s-au opus să fie luaţi în guvern), în 2014 pe PSD-isti şi azi pe PDL-isti.

Probabil se va încerca o muşamalizare a întâmplării, deşi prezenţa Alinei Gorghiu, fără vreo reacţie, la respectiva întrunire nu prea mai lasă loc de compromis.

Dacă PDL va înghiţi şi de data asta găluşca, nu va avea încotro şi va pierde tot ce i-a mai rămas. Inclusiv poziţia de premier pentru Cătălin Predoiu. După acest afront pe faţă, este greu de crezut că Predoiu va rămâne opţiunea de premier a PNL, având în vedere importanţa funcţiei de premier. PNL  va înghiţi PDL definitiv şi fără urme, precum şarpele boa.

Adio PDL, în varianta finală

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite