Băsescu: Am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european. Surse: este vorba despre Cioloş şi Creţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României.
Traian Băsescu, preşedintele României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, pe Aeroportul „Henri Coandă“ din Otopeni, la plecarea spre Bruxelles, că, „spre surprinderea“ sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care a aflat de la Bruxelles.

UPDATE Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru Mediafax. Nominalizările ar fi fost transmise la sfârşitul lunii iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, ]nainte de la pleca la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European, că principalele subiecte ce vor fi dezbătute vizează criza din Ucraina şi structura de conducere a Consiliului.

„În ceea ce priveşte criza din Ucraina, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi că în ultimele 10 zile există o puternică escaladare a echipamentului militar de vârf din Rusia către separatişti. Au loc infiltrări relativ importante, dar nu este vorba de o invazie. România va susţine înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia în domeniile financiar-bancar, al energiei şi al tehnologiei militare”, a spus preşedintele.

„Este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce l-a avut pe cel al Agriculturii. Voi insista pentru un portofoliu reprezentantiv”, a mai precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

„Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care“, a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.
Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

Băsescu, despre nominalizările pentru comisar european

Totodată, referitor la nominalizările transmise pentru funcţia de comisar european, preşedintele Traian Băsescu a declarat că există „o problemă cu respectarea legislaţiei interne“, care prevede informarea Parlamentului cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE.

„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult decât atât, aş spune că avem şi o problemă cu respectarea legislaţiei interne“, a menţionat Băsescu.

Băsescu a făcut referire la legea afacerilor europene care a fost promovată anul trecut şi se referă la cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care, la articolul 19, alineatul 1, prevede că Parlamentul va fi informat de Guvern „cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE“.

„La acelaşi articol 19, alineatul 2, este o prevedere expresă care spune: comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominaliazată pentru funcţia de comisar european“, a adăugat Băsescu.

„Deşi am aflat zilele trecute că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a precizat totodată că niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte. „Întotdeauna, însă, a fost desemnat într-o înţelegere, iar atunci când nu a funcţionat înţelegerea s-a întâmplat cazul Vosganian, la prima desemnare de comisar. Întotdeauna desemnările s-au făcut de guverne în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului“, a mai spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a invocat un element din Tratatul UE, despre care a susţinut că nu înţelege de ce Guvernul „nu s-a prevalat de acesta“ şi s-a ţinut cont de rugămintea preşedintelui CE.

„Tratatul spune foarte clar că statele membre îşi desemnează un candidat pentru funcţia de comisar, portofoliul atribuit fiind responsabilitatea preşedintelui Comisiei. Nu înţeleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări în număr femei – bărbaţi în interiorul Comisiei Europene"“, a mai declarat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 31 iulie că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Traian Băsescu va participa astăzi la şedinţa Consiliului European, unde va susţine noi sancţiuni contra Rusiei. Neoficial, în Consiliu se va vorbi şi despre numele viitorilor comisari europeni. De partea cealaltă, premierul Victor Ponta va participa la reuniunea socialiştilor europeni, la Paris.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite