Puciul din PMP. Îl va exclude Cristian Diaconescu pe Eugen Tomac din partid?
0După o vară care a fost extrem de agitată din punct de vedere politic, a urmat o toamnă şi mai zbuciumată în evenimente. Congresele care au răsturnat puterea în partide, moţiunile de cenzură care au generat alianţe neobişnuite în Parlament, un vot pentru demiterea guvernului care va intra în istorie şi scenetele cu generali salvatori, desemnaţi pentru funcţia de prim-ministru, au conturat sinistrul tablou al scenei politice româneşti.
Negocierile pentru formarea noului guvern, care vor conduce la o reîmpărţire a sferelor de putere, precum şi perspectiva banilor europeni pe care România ar urma să-i primească prin intermediul PNRR, au stârnit demonii lăcomiei în foarte mulţi lideri politici. Demoni care au început să lucreze inclusiv la nivelul partidelor care, la ultimele alegeri parlamentare, nu au reuşit să mai atingă pragul electoral şi au fost excluse de la masa împărţirii resurselor.
Deşi îl detestă sincer pe Marcel Ciolacu, Victor Ponta a bătătorit deja cărarea spre sediul PSD din bulevardul Kiseleff, în speraţa că va reuşi să găsească o portiţă deschisă pentru revenirea în partidul care în trecut l-a făcut premier al României. În cealaltă parte a spectrului politic, fosta conducerea a PMP a încercat zilele acestea să orchestreze un puci prin care partidul creat de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, să fuzioneze prin absorbţie cu PNL. Practic, să şteargă orice urmă a existenţei lui Traian Băsescu pe scena politică.
După un parcurs electoral aproape ireproşabil la alegerile locale din toamna anului 2020, la finalul căruia Partidul Mişcarea Populară a reuşit să devină al treila partid la nivel naţional ca număr de aleşi locali (50 de primari şi peste 2000 de consilieri locali), precum şi un rezultat excepţional reuşit de Traian Băsescu, aflat la finalul carierei sale politice, în cadrul alegerilor pentru Primăria Municipiului Bucureşti, unde a obţinut al treilea scor politic (10,99%), la alegerile parlamentare PMP a ratat la mustaţă accederea în Parlamentul României, fiind scos în afara jocurilor politice.
Cum a fost, însă, posibil ca în cele aproximativ două luni, intervalul de timp scurs între alegerile locale şi cele parlamentare, PMP să îşi piardă tot avantajul electoral? Surse oficiale din partid vorbesc despre un non-combat în alegeri, pus la cale de tandemul format din fostul preşedinte al PMP, Eugen Tomac, şi Ioana Constantin, cea care s-a ocupat şi de coordonarea campaniei electorale la nivel naţional, astfel încât, la finalul alegerilor, PMP să fie topit în PNL, iar în schimbul dispariţiei partidului lui Băsescu de pe scena politică, Ioana Constantin ar fi urmat să obţină funcţia de ministru al Muncii.
Planurile puse la cale de Eugen Tomac pentru dispariţia PMP au fost confirmate inclusiv de fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, cel care a recunoscut discuţiile purtate anul trecut cu fosta conducere a popularilor privind topirea partidului în PNL. „Şi eu am avut discuţii în perioada respectivă cu preşedintele din acea perioadă, Eugen Tomac despre o posibilă unire. Dar Traian Băsescu nu a fost de acord", a declarat Orban într-o emisiune tv.
Deşi şi-a dat demisia după alegerile parlamentare, iar PMP are un nou lider, în persoana fostului ministru de externe şi consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu, sursele afirmă că, Tomac a „şobolănit” în tot acest timp prin partid pentru ca planul de radiere a PMP de pe scena politică să fie dus până la capăt. Iar puciul organizat la finalul acestei săptămâni urma să definitiveze acest plan.
"Am decis, astăzi împreună cu colegii mei din Partidul Mişcarea Populară, să cooperăm privind proiecte naţionale sau locale cu PNL. Sub preşedinţia mea, Partidul Mişcarea Populară va continua să rămână una dintre cele mai importante forţe politice, de dreapta, de pe eşichierul politic românesc. Deci dispariţia acestei formaţiuni politice este exclusă", a transmis Cristian Diaconescu, într-un mesaj publicat pe pagina Facebook, la finalul unei şedinţe cu scântei.
Momentan Cristian Diaconescu a reuşit să stingă puciul pus la cale de tandemul Tomac – Constantin. Însă, pentru a evita un nou asalt asupra PMP, Diaconescu ar trebui să taie răul de la rădăcină şi să facă curăţenie în partid. Iar acest lucru îl poate face doar prin excluderea elementelor toxice, care parazitează viitorul popularilor. Chiar dacă viaţa în opoziţie poate să fie deosebit de dificilă pentru un partid politic, PMP ar trebui să urmeze exemplul lui Traian Băsescu cel care, de foarte multe ori, a reuşit să renască ca pasărea Phoenix. Iar excluderea lui Tomac din partid ar putea să fie un semnal că în PMP vremea rackeţilor a apus definitiv.