Proiectul de buget prevede desfiinţarea CNAS. Ministerul spune că este o „eroare materială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Foto Adevărul
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Foto Adevărul

Proiectul legii bugetului conţine un pasaj care cere desfiinţarea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate, controlat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi transformarea lui într-o agenţie de plăţi din subordinea ministerului.


Reprezentanţii ministerului au declarat pentru Hotnews că este vorba de o „eroare materială” în sensul că datele au fost copiate din programul de guvernare USL, fără acordul lor.

Redăm mai jos pasajul din proiectul de lege:

„Redefinirea pachetului de servicii medicale de bază: dezvoltarea în anul 2013 a unui pachet de bază, pornind de la ghiduri clinice, protocoale de diagnostic şi tratament şi trasee de îngrijire ale pacienţilor pentru fiecare tip de patologie. Pachetul de bază va fi asigurat din bugetul de stat (respectiv fostul FNUASS devenit Agenţia de Plăţi a Ministerului Sănătăţii) şi va fi acordat pentru toata populaţia, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat (…) Termen de implementare: 2013.”

Întrebat despre această „eroare materială“, Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisie pentru buget din Camera Deputaţilor, a răspuns că, în cazul în care există într-adevăr o astfel de greşeală, corectarea ei se va face în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe care dezbat astăzi bugetul ministerului Sănătăţii pe anul 2013.

În luna mai, Eugen Nicolăescu, în calitate de preşedinte al Comisiei de Sănatate din cadrul PNL, a declarat că liberalii vor să desfiinţeze complet asigurările sociale de sănătate şi să le înlocuiască cu o taxă de solidaritate şi cu asigurări private complementare.

„Dorim să desfiinţăm complet asigurările sociale de sănătate. Adică să nu se mai plăteasca cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului pentru sănătate. Acestea vor fi înlocuite cu contribuţia bugetului de stat, cu o taxă de solidaritate, am numit-o noi, care poate fi undeva între 3 si 5% din salariul fiecărui om în parte şi bineînţeles cu asigurări private complementare care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecărui salariat“, a declarat Nicolaescu.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite