Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft: „Nimic din acest dosar nu provine de la Bittner“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului Justiţiei începerea urmăririi penale pentru cinci foşti ministri vizaţi în dosarul Microsoft: Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Atanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu. Totodată, şeful statului a subliniat că dosarul Microsoft nu a plecat de la denunţul omului de afaceri Alexandru Bittner, aşa cum s-a vehiculat în ultima vreme

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Despre întrevederea cu Viktor Orban, premierul Ungariei:

Nu este o întâlnire oficală cu Orban, este o întâlnire cu carater privat. Ştiind că vine la Cluj, l-am invitat şi la Bucureşti, ocazie cu care vom discuta evoluţii legate de relaţia româno-maghiară, modul în care unii politicieni maghiari abordează situaţii legate de Constituţia României şi chiar riscuri legate de relaţia româno-maghiară.

Despre doasrul Microsoft:

În ceea ce priveşte solicitarea făcută de ministrul Justiţiei cu privire la cinci foşti miniştri, legat de dosarul Microsoft, am aprobat, de fapt, ca să respect termenii, am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general începerea urmării penale pentru doamna Ţicău şi pentru domnii Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu , Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu. Nu a fost o cerere formală de începere a urmării penale, am studiat o bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise. Cred că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt. Din documenetele care există, nu toate vinovăţiile sunt la fel, aşa rezultă şi din referatul procurorilor. La Daniel Funeriu, de exemplu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită. Este doar în zona de eventual abuz în serviciu.

Aceşti oameni nu au nicio calitate în acest moment. Doar în urma continuării anchetei, procurorii pot să le dea o calitate, pot să-i scoată de sub urmărirea penală. În acest moment, niciunul dintre cei cinci nu are vreo calitate. Este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de Victor Ponta. Calitatea pe care le-o vor da procurorii va veni ulterior solicitării mele. Toţi cei cinci sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci miniştri la fel cu cea a lui Victor Ponta sau dacă Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu.

Orice întârziere a Parlamentului în acest caz este dăunătoare pentru credibilitatea instituţiei. Ca un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarului, deşi au apărut informaţii din dosar în spaţiul public, în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani, n-au primit încă niciun ban.Dar declaraţiile martorilor sunt declaraţiile martorilor, ele nu au fost acoperite în întregime de probe în comisile rogatorii. 

Vreau să vorbesc şi despre bittneriadă. Este o intoxare. Acest dosar nu porneşte de la spovada lui Bittner, despre care nu se face trimitere aici, în dosar. Structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract în 2009, iar informaţia a fost transmisă şi instituţiilor cu responsabilităţi. Veţi spune că de ce adurat atât. A fost extrem de dificil de mers înapoi la iniţierea contractului. Nimic din ce este în acest dosar nu provine de la Bittner. Informaţiile mele spun că Bittner n-a fost căutat de nimeni în SUA. Cei care spun asta pot fi suspectaţi că servesc altor intervenţii, poate fără să vrea. A fost munca pornită din România în baza unei sesizăti a structurilor de securitate, iar cei care au vorbit sunt numai români, încă n-a vorbit niciun străin pentru DNA. Cei care au făcut denunţuri, ca să folosesc termeni din dosar.

Despre declaraţiile Victoriei Nuland

Văd şi un alt subiect tratat în termeni propagandistici: declaraţia doamnei Nuland. Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău, a oamenilor politici, de la Ponta la parlamentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD. Remarca doamnei Nuland include şi România. Nu numai România, dar include şi România.

Nu este o noutate. Vă aduc aminte că încă din 2006, printr-o hotărâre CSAT, corupţia a fost tratată ca o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Un caz cum este Microsoft este o probă până la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie foloasele obţinute din corupţie. Mă îngrijorează respingerea clasei politce a mesajului venit din SUA.

Prima cauză pentru care Ucraina a ajuns cum a ajuns a fost corupţia. Declaraţia doamnei Nuland este mult mai complexă decât o simplă atenţionare pentru ţările din Europa Centrală. Doamna Nuland vorbeşte despre Parlamente care împiedică Justiţia. Parcă nu România a blocat ancheta a cinci miniştri?Trebuie să le aduc eu aminte de Vosganian, Dobre, Borbely şi alţi miniştri care stau pitiţi în spatele parlamentarilor. Cine ar trebui să îi spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari declaraţi incompatibili de Înalta Curte şi ei stau pitiţi prin Parlament?Avem parlamentari condamnaţi cu suspendare, cum este domnul Chiuariu, dar el este membru în Comisia Juridică a Pralmentului. Lucrurile acestea se văd.

Despre rectificarea bugetară şi NATO:

Un alt element extrem de prost primit în cancelariile occidentale: rectificarea bugetară. A fost mesajul că avem nevoie de prezenţa NATO pe teritoriul României pentru a avea siguranţă. Când s-a văzut că Guvernul a alocat primăriilor două miliarde pentru campania electorală, iar Armatei mult mai puţin, partenerii occidentali au înţeles că avem nevoie de intervenţie. Cerem tuturor să beneficiem de articolul 5 din Tratatul NATO- toţi pentru unu, unu pentru toţi - dar acel unu care el cere la toţi nu-şi iau măsurile minimale.

N-aş vrea să fiu parte a acestei campanii. N-am mai ieşit de două-trei săptămâni, dar toate subiectele de dezbatere sunt despre Băsescu. Luaţi aceste mesaje, şi dvs ziariştii, şi poate şi românii, luaţi-le foarte în serios!

Nimeni n-o să  rişte viaţa militarilor lui atunci când tu, ca stat, care reclami nevoia de sprijin arunci banii în campanie, sacrifici investiţii şi securitate naţională pentru voturi. Să ţineţi minte ce v-am spus! Mesajul primit este extrem de clar: nu vă băgaţi sub plapuma articolul 5. Nu ne chemaţi, pe de o parte să vă apărăm, iar pe de altă parte vă şubreziţi ţara. Trebuie să se revină la o abordare foarte serioasă şi mai puţin electorală. Nu-s vremuri uşoare. Avem o criză de securitate în regiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite