Băsescu: „Domnii Ponta şi Antonescu fac ochii mari când le spui să se uite la MCV“
0
Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe liderii USL că pun interesele de partid deasupra intereselor naţionale. „Politicienii care fac acest lucru este bine să nu stea la cel mai înalt nivel, pentru că afectează credibilitatea ţări“, a mai spus Băsescu.
Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
Liderii majorităţii parlamentare au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a ascunde un eşec. Nu sunt total pesimiest, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus.
În scrisoare eu spun că nu-mi însuşesc corelarea raportului MCV cu aderarea la Schengen. Am cerut în Consiliul European să se scrie în concluzii necesitatea ca în JAI să fie discutat accesul României şi Bulgariei în Schengem.
Ştiu şi eu, cum ştie şi domnul Ponta, că unele state aşteaptă să vadă raportul din luna decembrie, ceea ce înseamnă că aderarea la spaţiul Schengen poate fi împinsă în 2014.
În septemebrie, pe fondul unui raport dezastruos pe MCV nu a mai vrut nimeni să discute despre aderarea României la Schengen.
Am cerut desemnarea procurorului genral şi al şefului DNA. Al doilea lucru pe care l-am solicitat a fost îndepărtarea din Guvern al oricăui ministru a cărui proces penal se află pe rol. Ieri am văzut o reacţie necinstită a domnului prim-ministru, care a spus că decretul l-a semnat preşedintele. A uitat să spună că desemnarea a făcut-o dânsul, iar votul a fost acordat de Parlament. Un Cabinet validat de Parlament nu poate fi pus în discuţie de preşedinte. A fost necinstit şi s-a bazat pe faptul că cei care se uita la TV nu ştiu legea.
Comisia juridică nu poate judeca probele concludente. Parlamentarii din această comisie pot fi crescători de oi. În lipsa semnalului că Parlamentul nu a trecut la cele semnalate în raportul MCV, cei care vor reprezenta România în consiliul JAI vor fi dezarmaţi. Nu o să placă multor ţări că miniştri care au dosare pe rol sunt în Guvern sau că parlamentarii îşi consolidează imunitatea. La Consiliul JAi nu participă decât Guvernele.
Ideea lansată public de premier şi de preşedintele Senatului să negociem cu fiecare stat din zonle sensibile este copilărească. UE funcţionează pe principii. EI spun că preşedintele nu vrea să intrăm în Schengen. Eu le spun că mi-aş dori ca ei, vreodată, în viaţa lor politică să poată se se bată pentru România cum m-am bătut eu.
Despre liderii USL: Aceşti oameni pun mai presus interesele de partid deasupra intereselor naţionale. Politicienii care fac acest lucru este bine să nu stea la cel mai înalt nivel, pentru că afectează credibilitatea ţării. Nu credeţi că statele din UE se întreabă cum de sunt sacrificate interesele europene pentru minsitrul Transporturilor?
Ce interese are Puterea de nu găseşte doi procurori care au dat rezultate? Avem miniştri încarceraţi. Este foarte greu să-i faci pe partenerii europeni să înţeleagă de ce în România nu poţi să desemnezi un procuror genral şi un procuror DNA , de ce să nu faci un statut al parlamentarilor care să nu-i aşeze deasupra legii.
Acest joc arată cât de jos a coborât discursul politic şi responsabilitatea actualilor lideri. Ceea ce fac nu au nimic în comun cu interesel României. Este inadmisibil să conduci o alianţă de 70% în Parlament şi să nu terci prin parlament măsuri care ţin de standardele europene.
Domnii Ponta şi Antonescu fac ochii mari când le spui să se uite la MCV.
Declaraţiile de zilele acestea au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează cei doi lideri USL că nu se ia notă de acest limbaj dublu: unul la UE şi altul acasă. Acest limbaj ne plasează tot mai mult în zona unei ţări impredictibile.
Am cerut data de 3 pentru îndeplinirea cerinţelor din scrisoare pentru că pe 7 este JAI-ul şi este posibil să se ţină cont de aceste evoluţii pozitive.
Despre fondurile UE:Deocamdată, anul acesta, deşi am văzut un domn ministru foarte entuziast, care spune că absoarbe 50% din banii europeni, nu se poate atrage niciun ban de anul trecut, în afară de POSDRU. Nu sunt bani puţini. Mi-aş dori ca Guvernul să valorifice ceea ce am obţinut la ultimul Consiliu.Preşedintele Barroso este gată să trimită o echipă de asistenţă tehnică pentru a creşte rata de absorbţie a fondurilor.
Sper ca şi presa să iasă din capcana marii dezbateri despre Constituţie şi a reorganizării administrative. Fără bani, putem reorganiza România de 20 de ori. Cea mai mare problemă este că nu tragem bani.
Despre privatizări: Atenţie la Oltchim şi Mechel, că s-ar putea să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi.
Despre Monica Macovei: Monica Macovei nu poate fi condusă de nimeni, premierul a crezut că este Fenechiu. Este jenantă declaraţia premierului.
Am avut mai multe discuţii cu domana Pivniceru şi i-am spus că îl are pe Morar. După eşecul primei desemnări, nu am mai spus nimic. Nimeni nu punea numele lui Morar sub semnul întrebării. Dacă domana Pivniceru nu vrea, nu vrea. Ştiam că preferatul domanei Pivniceru este de la Camera de Comerţ.
Despre Fenechiu: I-am spus lui Ponta să nu-l păună pe Fenechiu. Legea spune că pot să-l suspend pe Fenechiu numai pentru fapte din mandatul de minsitru. Dacă Ponta îmi trimite scrisoarea de revocare a lui Fenechiu, nu-l găseşte dimineaţa în funcţie.