Ponta, după discuţia cu Hollande: „Axa Paris-Bucureşti se va dezvolta în folosul ambelor părţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se află în vizită oficială în Franţa FOTO Reuters
Victor Ponta se află în vizită oficială în Franţa FOTO Reuters

Premierul Victor Ponta a fost primit joi la Paris de preşedintele francez Francois Hollande, cu care va discuta despre relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, încheiat prima dată în 2008, precum şi despre aderarea ţării noastre la Schengen.

UPDATE Relaţia dintre România şi Franţa este una specială, care durează de foarte mult timp şi care în prezent beneficiază de absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta, astfel încât direcţia în care va merge "axa Paris-Bucureşti" să fie în folosul ambelor părţi, a declarat, la Paris, premierul Ponta.

El a avut, joi, o întâlnire cu preşedintele Franţei, François Hollande, la finalul căreia a precizat că a reiterat faptul că România nu este doar cel mai bun partener, dar şi cel mai bun prieten al Franţei în regiune.

"Am reiterat că suntem o ţară francofonă şi francofilă şi că toate proiectele importante pentru viitorul celor două ţări şi al Europei le putem desfăşura şi gândi împreună. Este o relaţie specială, care durează de foarte mult timp şi care acum are absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta în continuare în plan politic, economic şi al politicii şi noii viziuni asupra Europei de care Uniunea Europeană are nevoie", a spus Ponta, într-o scurtă declaraţie de presă.

Premierul a adăugat că este sigur că în urma discuţiei cu preşedintele Franţei, precum şi în urma întâlnirilor programate cu prim-ministrul francez şi reprezentanţii companiilor franceze prezentae în România, direcţia în care va merge relaţia franco-română, "axa Paris-Bucureşti", de care a fost nevoie şi de care va fi nevoie în continuare, va fi în folosul ambelor ţări.

  FOTO Reuters

Şeful guvernului român a fost întâmpinat în faţa Palatului Elysee de preşedintele francez, Francois Hollande.
În afară de convorbirile vizând acceptarea în spaţiul Schengen şi Parteneriatul Strategic, Victor Ponta a declarat că îi va transmite lui Hollande şi un mesaj comun - din partea Guvernului a preşedintelui Traian Băsescu - despre sprijinul României în intervenţia din Mali.


„Am discutat un singur lucru, care ţine de o atribuţie ce îi revine şi preşedintelui, nu doar primului-ministru, pentru că mâine (joi, 21 februarie, n.n.) o să discut aici, la Paris, 98% din probleme, probleme care ţin de Guvern şi, de aceea, eu mă văd cu preşedintele şi cu primul-ministru. Dar am discutat şi o problemă care ţine de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), cea referitoare la sprijinul pe care România l-a dat şi ar putea să îl dea Franţei în intervenţia din Mali“, a precizat premierul.


Întrebat ce are în vedere pentru această vizită în Franţa, primul-ministru a spus că îşi propune să fie „un moment important“, în care relaţia dintre România şi Franţa „să fie repornită, în aşa fel încât Romania să rămână, în zona de est a Europei, partenerul şi aliatul principal al Franţei“.
„Să lucrăm împreună pe probleme care ţin de integrarea europeană, până la urmă e vorba de spaţiul Schengen, de Politica Agricolă Comună, de celelalte proiecte pe care le avem şi, dincolo de cele două întâlniri pe care le-aţi menţionat, cu preşedintele Franţei şi primul-ministru, cu Guvernul francez“, a explicat Ponta.

„Mai este o întâlnire, a treia, la fel de importantă, nu din punct de vedere politic, dar la fel de importantă: mă voi vedea cu primele 12 companii franceze, care, cele 12, au de discutat cu mine şi cu miniştrii care mă însoţesc proiecte foarte, foarte concrete de investiţii, deci, nu aşa, bune intenţii, ci lucruri foarte concrete, care ţin de investiţii în energie, infrastructură şi alte domenii în care aceşti mari investitori vor să vină în România în perioada imediat următoare“, a spus premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite