Peter Eckstein Kovacs, propunerea Opoziţiei pentru funcţia de Avocat al Poporului. Ce argumente aduce USR pentru susţinerea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Eckstein Kovacs. FOTO Arhivă Adevărul
Peter Eckstein Kovacs. FOTO Arhivă Adevărul

Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, urmând a fi susţinută şi de PNL şi UDMR pentru Avocatul Poporului, în condiţiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat la 6 mai. Fost lider al UDMR. Eckstein Kovacs este printre politicienii de origine maghiară percepuţi drept anti-PSD.

„Da, e adevărat. Ideea ca Opoziţia să susţină un candidat unic pentru Avocatul Poporului, prima opţiune fiind Eckstein-Kovacs Peter, nu ne aparţine, a fost lansată în mediul online, în timpul campaniei electorale, de către reprezentanţi ai societăţii civile. Am discutat acest lucru cu colegii din USR şi am ajuns la concluzia că este o idee cât se poate de binevenită, urmând să reluăm discuţia pe tema asta, după alegeri“, a anunţat senatorul Mihai Goţiu pe Facebook. 

„Nu am participat la discuţiile liderilor grupurilor din Opoziţie, de la Camera Deputaţilor, dar mi s-a confirmat că şi cei de la PNL, şi cei de la PMP au considerat benefică şi viabilă propunerea. Cele mai importante argumente în favoarea candidaturii lui Eckstein-Kovacs Peter nu sunt, însă, funcţiile de ministru delegat pentru minorităţile naţionale şi de consilier prezidenţial (cum se menţionează în articol), ci principialitatea lui extraordinară“, a precizat Goţiu. 

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece şeful acestei instituţii este singurul care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.

Goţiu a făcut şi un portret fostului politician din UDMR. „De fiecare dată, când a avut de ales între o funcţie publică şi principii, a optat pentru principii. A demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susţină Legea ANI, şi a renunţat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul preşedinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roşia Montană. Anul trecut şi-a dat demisia din UDMR, în semn de protest pentru sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD şi ALDE în asaltul asupra Justiţiei. Acestea sunt cele mai cunoscute momente, dar sunt, însă, şi multe altele despre care am cunoştinţă în lungii ani în care am militat pentru cauze comune“, se arată în mesajul lui Goţiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite