Parlamentul a reînfiinţat liceul maghiar, desfiinţat de tribunal. Legea se mută la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD, partid condus de Liviu Dragnea, a asigurat majoritatea necesară pentru trecerea proiectului UDMR, formaţiune condusă de Kelemen Hunor. FOTO Mediafax
PSD, partid condus de Liviu Dragnea, a asigurat majoritatea necesară pentru trecerea proiectului UDMR, formaţiune condusă de Kelemen Hunor. FOTO Mediafax

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, la doar o zi după ce Curtea de Apel Târgu-Mureş a anulat definitiv decizia de înfiinţare a instituţiei de către Inspectoratul Judeţean Mureş.

Proiectul de lege al UDMR, formaţiune condusă de Kelemen Hunor a trecut şi de al doilea for al Parlamentului, 71 de senatori votând „pentru“, 20 fiind „împotrivă“, în timp ce patru aleşi s-au abţinut, după ce la sfârşitul lunii decembrie fusese adoptat şi de Camera Deputaţilor. „Acest liceu a existat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţat de regimul comunist“, a precizat liderul UDMR, Cseke Attila, unul dintre iniţiatori.

„Legea încalcă o hotărâre judecătorească“

Reprezentantul maghiar a primit replica de la senatori ai PMP şi PNL. „Un astfel de proiect de lege nu ar fi trebuit să apară în Parlamentul României, cu tot respectul pentru minorităţi, oricare ar fi ele. Astfel de proiecte de lege fac rău societăţii româneşti. PMP nu poate să susţină un astfel de proiect de lege dat fiind că prin adoptarea lui e încălcată o hotărâre judecătorească şi e o ingerinţă într-o anchetă penală“, a declarat Valeriu Bădulescu, liderul senatorilor PMP, amintind faptul că în urmă cu o zi Curtea de Apel Târgu-Mureş a anulat definitiv decizia de înfiinţare a liceului maghiar din Târgu Mureş din august 2015.

 De altfel, înfiinţarea ilegală a instituţiei de învăţământ a dus la deschiderea unui dosar penal, fiind începută urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi.

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a negat faptul că ar exista o sentinţă definitivă. Mai mult, acesta a subliniat că nu e nicio legătură între faptul că PSD a sprijinit adoptarea acestui proiect de lege pe repede-nainte, chiar la o zi după ce şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó. „PSD, nu pentru angajamente politice ale şefului partidului şi nu pentru a fi primit cu onoruri la Budapesta, susţine proiectul UDMR“, a precizat Nicolae.

Pe de altă parte, senatorii din partidele de Opoziţie - PNL, USR şi PMP - au atras atenţia că nu e respectată procedura legală de înfiinţare a unei instituţii de învăţământ, adică prin ordin de ministru, după cum arată Legea educaţiei naţionale. De altfel, acest aspect a fost subliniat şi de Guvern, în punctul său de vedere dat pe vremea când premier era Mihai Tudose, precizând că proiectul de lege ar putea fi neconstituţional.

PMP atacă legea la CCR

Noua lege ar trebui să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru adoptare, însă, înainte de Cotroceni, proiectul va trece pe la CCR. Parlamentarii PMP vor ataca la CCR propunerea legislativă, potrivit anunţului liderului deputaţilor formaţiunii, Eugen Tomac. Deputatul PMP  a calificat votul senatorilor ca fiind o sfidare la adresa întregii societăţi româneşti,  „o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR“ şi că reprezentanţii celor două partide nu vor să respecte deciziile Justiţiei. Cu toate acestea, Kelemen Hunor nu s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca legea să fie  trântită la CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite