Cotroceni: Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin moţiune de cenzură, preşedintele va desemna un nou prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Călin Popescu Tăriceanu Sorin Grindeau Sevil Shhaideh Klaus Iohannis - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat, joi dimineaţă, că, potrivit Constituţiei, Guvernul cade doar prin demisia premierului sau prin moţiune de cenzură. Până când Guvernul Grindeanu nu va fi trântit din punct de vedere Constituţional, şeful statului nu va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis le cere partidelor din coaliţie majoritară să rezolve urgent criza.

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis:

Vă informez că Preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE, prin care aceştia anunţă că au retras Guvernului sprijinul politic. Preşedintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliţiei de guvernare a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea Executivului şi că se doreşte schimbarea întregului Cabinet.

În acest sens, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări legate de procedură: Potrivit art. 106 din Constituţia României, „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege“. Conform art. 107 din Legea Fundamentală, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern“. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situaţiile menţionate în Constituţie.

Când funcţia de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, Preşedintele României va declanşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În situaţia în care Guvernul va fi demis conform Constituţiei, Preşedintele României va urma cu celeritate paşii procedurali prevăzuţi în Legea Fundamentală.

Preşedintele solicită soluţionarea urgentă a crizei din interiorul Coaliţiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliţiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Preşedintele României garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri.

Conducerea PSD i-a retras aseară spirjinul politic lui Sorin Grindeanu, însă premierul a refuzat să demisioneze. "Nu-mi dau demisia! Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. Acest Guvern este Guvernul României, nu Guvernul CEX-ului. Îmi voi da demisia atunci cand preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Demisia mea va fi în momentul în care preşedintele va spune: <<da, îl numesc premier pe domnul sau pe doamna X de la PSD>>", a spus Grindeanu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite