Monarhia salvează PSD. Tăriceanu şi Bădălău susţin un referendum pe tema monarhiei. Când ar avea loc acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu: fost premier, fost candidat la preşedinţie. În prezent, monarhist FOTO Inquam Photos
Călin Popescu Tăriceanu: fost premier, fost candidat la preşedinţie. În prezent, monarhist FOTO Inquam Photos

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  susţin convocarea unui referendum pe tema monarhiei, în contextul simpatiei manifestate de români faţă de Casa Regală la funeraliile Regelui Mihai. Referendumul pentru monarhie ar putea fi convocat simultan cu referendumul pentru familia tradiţională. Revenirea la monarhie ar scuti PSD de prezidenţiale, alegeri pierdute în 2004, 2009 şi 2014.

Întrebat de proiectul de lege privind Casa regală, Bădălău a precizat: „ Ar trebui discutat, mai ales că am văzut că în media sunt deja extrem de mulţi simpatizanţi, poate şi un referendum vizavi de sistemul ăsta preşedinţie-monarhie, totul e posibil”. 

Bădălău, deşi se consideră republican, a punctat faptul că monarhiile ar fi ţări mai dezvoltate.  „Dar cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta. Nu e un lucru rău, ţinând cont că ţările care au monarhii sunt ţări dezvoltate”, a adăugat Bădălău.

Numărul doi în PSD a completat că aceste referendum despre republică versus monarhie este „un proiect de viitor la care şi politicienii împreună cu preşedintele şi foarte mulţi factori trebuie să se aşeze la masă să discute”, nefiind „un proiect care să-l vânturăm pe stradă”.

Întrebat dacă aceste referendum poate avea loc anul viitor, Bădălău a răspuns: „Sigur, totul e posibil. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradiţională, putem face şi o asemenea întrebare către popor (...) Eu am spus că noi ca partid nu excludem, eu cel puţin nu exclud. Am discutat cu foarte mulţi colegi, e normal să întrebăm poporul. Nu am discutat cu preşedintele partidului despre acest lucru”, a conchis preşedintele executiv al PSD. 

„Opţiunile mele monarhice le cunoaşteţi“

Şi liderul ADLE, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat pentru revenirea la monarhie.  „Sunt convis  că în ultima perioada simpatia pentru Casa Regală a crescut foarte mult precum şi încrederea românilor în forma de guvernământ denumită monarhie constituţională. Un astfel de subiect merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societăţii. Dacă subiectul va fi unul de interes, putem avea această discuţie anul viitor“, a spus Tăriceanu. 

Întrebat dacă ar susţine revenirea la monarhie, liderul ALDE a răspuns: „Opţiunile mele monarhice le cunoaşteţi. Paralelismul de putere executivă între Guvern şi preşedinte a dus permanent la tensiuni şi conflicte. Monarhia constituţională are avantajul de a situa monarhul deasupra jocurilor politice, ceea ce la noi nu e cazul: preşedintele, în loc să fie arbitru, preferă să fie jucător. Iar devenind jucător îşi pierde credibilitate şi tot sistemul constituţional pierde“. 

Tudose: Sunt republican

„Care e poziţia mea în ceea ce priveşte monarhia? Nu pot susţine o astfel de idee pentru că nu sunt monarhist. Sunt republican", a răspuns premierul Mihai Tudose, întrebat despre posibilitatea organizării unui referendum pe tema monarhiei, potrivit stiripesurse.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite