Mircea Geoană: Se duce o confruntare între între libertate şi dictatură. Nu mai suntem la periferia Europei, ci suntem în centrul de care depine destinul ei
0Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat, într-un discurs ţinut în faţa studenţilor care au absolvit UMF Târgu-Mureş, că în prezent lumea se confruntă nu numeroase probleme, una din ele fiind războiul de la graniţă, care reprezintă o confruntare între două sisteme de valori. Mai mult, Geoana a punctat ce înseamnă pentru România evenimentele care se derulează.
„Această parte a Europei, acest Flanc Estic al NATO, această zonă indispensabilă a Uniunii Europene, unde se duce o încleştare, nu doar militară, ci şi strategică, în Ucraina. O ţară care a pierdut, astăzi, sub ocupaţie rusească, 126.000 de kilometri pătraţi, un pic mai mult de jumătate de teritoriu al României sau al Marii Britanii, se duce mai mult decât o confruntare militară şi strategică. Se duce o confruntare între două blocuri de idei, între comunitatea euro-atlantică şi comunitatea euro-asiatică, între democraţie şi despotism, între libertate şi dictatură. Şi pentru asta România, Polonia, Finlanda şi Suedia, tot pe Flancul Estic, nu mai suntem la periferia Europei, ci suntem în centrul de care depine destinul Europei. Vreau să ne comportăm ca atare”, a afirmat Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, la Festivitatea de absolvire a promoţiei 2022, organizată în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
„Este şi o criză de proiect. Sistemul nostru democratic, de piaţă liberă, e într-un moment de reinventare. Revoluţia tehnologică, contractul social, contractul economic, contractul de putere la nivel internaţional, toate sunt în renegociere”, a completat numărul doi din NATO.
Geoană le-a vorbit şi despre meritocraţie şi pericolul mediocrităţii: „Continuaţi să fiţi ambiţioşi. Nu acceptaţi mediocritatea. Nu acceptaţi proverbul sau dictonul: Lasă că merge şi aşa. Este garanţia eşecului. Aşa cum naţiunile reuşesc sau eşuează, prin calitatea instituţiilor lor politice şi economice, aşa şi oamenii, cetăţenii, comunităţile, colectivităţile, reuşesc sau eşuează dacă au competenţă şi valori”, a completat secretarul general-adjunct al NATO