Mesajul premierului Victor Ponta de „Ziua Limbii Române“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj de „Ziua Limbii Române“, în care aminteşte că data de 31 august marchează şi momentul în care Republica Moldova a adoptat limba română şi analfabetul latin.

Ziua Limbii Române ne oferă ocazia să preţuim unul dintre simbolurile naţionale, un element care a ajutat la perpetuarea neamului românesc, supus la multe încercări de-a lungul veacurilor. Limba română reprezintă elementul de unitate al românilor de pretutindeni, acel simbol care ne oferă identitate într-o lume aflată în plin proces de globalizare“, a fost începutul mesajului premeirului.

În plus, premierul apreciează că limba română este un simbol care ne oferă identitate şi acre a făcut faţă istoriri şi încercărilor apărute. „Rolul limbii române în formarea statului naţional unitar România a fost esenţial. Aceasta a fost elementul de legătură dintre regiunile istorice româneşti, fapt ce a contribuit, în cele din urmă, la Unirea Principatelor. Ca români trebuie să fim mandri că limba noastră, o insulă de latinitate în această parte a Europei, a facut faţă istoriei şi încercărilor apărute. Este de datoria noastră să transmitem mai departe copiilor si nepoţilor graiul nostru şi să nu lăsăm vreodată ca acesta să piară“, a continuat primul-ministru.

Ziua de 31 august marchează şi moemntul în care Basarabia a adoptat limba română şi alfabetul latin, iar şeful Executivului a ţinut să amintească acest lucru. „Celebrarea graiul românesc în data de 31 august marchează şi momentul în care Republica Moldova a adoptat limba română şi alfabetul latin. Limba română a fost liantul dintre românii de pe cele doua maluri ale Prutului, legatura dintre aceştia nefiind ruptă nici după ce graniţele au intervenit si i-au despărţit“, a aconschis Ponta.

Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. Din 2006, de 31 august este organizat în Bucureşti, pe treptele Teatrului Naţional Bucureşti, „Concertul limbii române”, eveniment menit să promoveze libertatea de a vorbi limba română.

Materiale pe aceeaşi temă:

De Ziua Limbii Române ne aşteaptă recitaluri de poezie, expoziţii şi cântecele renaşterii naţionale

Comunităţi româneşti din întreaga lume vor sărbători Ziua Limbii Române la Sinaia. Ceremonii la Sfinxul de pe Platoul Bucegi

Program festiv de Ziua Limbii Române: de la recitaluri de poezie până la muzică pe ritmuri latino

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite