Lupii tineri din PSD le-au luat faţa bătrânilor baroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronii de Constanţa Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu FOTO Arhiva Adevărul
Baronii de Constanţa Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu FOTO Arhiva Adevărul

Chiar dacă PSD a câştigat net alegerile europarlamentare, cifrele arată că, în unele judeţe, liderii cu greutate nu au mai moblizat electoratul ca altădată. În schimb, au apărut baronii de ultimă generaţie.

PSD a câştigat la pas alegerile europarlamentare, însă, la o privire atentă, observăm că în unele judeţe patronate de vechii baroni ai partidului, scorul a fost mai slab decât se aştepta conducerea, sau chiar mai slab decât media pe ţară. Totuşi, capacitatea de regenerare a PSD nu a plesnit, iar alţi baroni tineri au început să scoată capul în teritoriu.

În judeţul Constanţa, condus de cuplul Nicuşor Constantinescu - Radu Mazăre, nu a reuşit să obţină decât 34,47% din voturi, adică mai puţin cu două procente peste media naţională a PSD (37,6%), semn că zornăitul cătuşelor le-a temperat celor doi baroni gustul de spectacol electoral. În urmă cu un an şi jumătate, la alegerile parlamentare, candidaţii USL aveau cel puţin 61% din sufragii. Pe atunci,  Radu Mazăre mergea la vot însoţit de o armată de fotomodele, iar lui Nicuşor Constantinescu nici prin cap nu-i trecea că un procuror îl poate încătuşa chiar în parcarea Consiliului Judeţean.

O altă filială a PSD obişnuită cu succese astronomice a dezamăgit la acest scrutin. Este vorba de Teleorman, judeţul „patriarhului PSD“, Liviu Dragnea. La alegerile europene din 2009, când Dragnea era implicat total, PSD a ocupat locul întâi în preferinţele teleormănenilor care s-au prezentat la urne, fiind votat de 51,68% din populaţie. Acum, când vicepremierul este trimis în judecată cu acuzaţia de fraudă la referendumul din 2012, elanul de mobilizare s-a mai domolit.

La alegerile de duminică, organizaţia PSD condusă de Liviu Dragnea a obţinut un scor cu peste patru procente, mai mic decât în urmă cu cinci ani. Colegii din PSD i-au găsit repede o scuză lui Dragnea: inundaţiile. „Să nu uităm de ploile care au lovit judeţul Teleorman în plină campanie electorală, care au influenţat electoratul“, a spus Ecaterina Andronescu. „Uitaţi de bombele din anii trecuţi. Cine mai subestimează electoratul greşeşte foarte grav“, a afirmat şi deputatul PSD  Ioan Adam.

Nichita, cel mai slab din Moldova

PSD a obţinut în judeţul Iaşi 37,57% din voturile electoratului, un scor aproape identic cu cel din 2009 (37,63%). Cu toate acestea, procentul poate fi considerat slab pentru un judeţ reprezentat prin tradiţie ca un fief al social-democraţilor. Mai mult, este scorul PSD cel mai mic din regiunea Moldovei, singurul de sub 40% obţinut în toate cele şapte filiale. În plus, PSD a obţinut doar 35,3% în municipiul Iaşi, acolo unde liderul filialei, Gheorghe Nichita, este primar. Şeful PSD Iaşi a evitat să mai iasă în public după declaraţiile de mulţumire exprimate în seara zilei de 25 mai, după afişarea exit-pollurilor care dădeau partidul câştigător clar, şi n-a mai putut fi contactat telefonic ulterior.

Sectorul 5, condus de 14 ani de Marian Vanghelie, a avut şi el rezultate slabe, reflectate în prezenţa la urne. Numai 21,93% din populaţie s-a prezentat la vot, astfel, ţinutul lui Vanghelie  a terminat pe ultimul loc în topul prezenţei pe sectoare, deşi primarul PSD este recunoscut drept cel mai bun mobilizator al PSD din Bucureşti. Neimplicarea lui Vanghelie la scutin arată clar că relaţiile dintre el şi Victor Ponta nu s-au îndulcit, după ce primarul i-a reporoşat premierului, în urmă cu doi ani, că „a nenorocit partidul“.

Duicu, în top

În PSD, tranziţia de la baronii vechi la cei noi este asigurată. Rezultatele de duminică arată că noul val de lideri social-democraţi din teritoriu este de nădejde. La Mehedinţi, PSD a obţinut un scor dublu faţă de 2009, chiar şi fără celebrul baron Duicu, aflat acum în arestul Poliţiei Capitalei. Organizaţia PSD de la Mehedinţi s-a mobilizat şi a reuşit să obţină la alegerile europarlamentare un scor nesperat de bun, de 51%.

E adevărat că, atât premierul Victor Ponta, cât şi Liviu Dragnea au venit fiecare în campania electorală, sub diverse pretexte, la Mehedinţi pentru a vedea cum stau lucrurile. Victor Ponta a dat o fugă în Mehedinţi chiar în sâmbăta dinaintea zilei de alegeri, când a vizitat în 15 minute barajul de la Porţile de Fier I. Din Drobeta-Turnu Severin, unde a venit cu elicopterul şi până la barajul de la Porţile de Fier I a venit însă însoţit de liderii care se ocupă acum de organizaţia judeţeană, în lipsa lui Adrian Duicu.

„Baronaşul“ de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, rivalul local al lui Florin Popescu, „baronul puilor“, a rupt din nou norii cu rezultatele de duminică. Astfel, PSD a strâns 67.141 de voturi, însemnând un scor de 50,31%.

Şi la Craiova s-a schimbat generaţia. După ce vechiu baron, Ion Prioteasa, şi-a dat demisia din fruntea PSD Dolj, supărat că nu a prins un loc de vicepreşedinte la nivel naţional, în locul său a venit Claudiu Manda. La alegeri de duminică, acesta a dus PSD Dolj la o zestre de 55,98%. Succesul a venit pentru PSD chiar şi de unde se aşteptau mai puţin. La Neamţ, judeţ păstorit  de Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, PSD a reuşit să redevină numărul 1 după o pauză de cinci ani. Şeful PSD Neamţ este tânărul necunoscut Ionel Arsene, sub bagheta căruia social-democraţii au obţinut 32%.

La Bistriţa Năsăud, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a reuşit să-i ia faţa vechiului său rival Ioan Oltean. Dacă la alegerile parlamentare din 2009, PSD-PC se clasa pe locul al doilea în Bistriţa-Năsăud atrăgând 34,86%, în 2014, PSD a luat aproape 40% dintre voturi, clasându-se pe prima poziţie.

PNL, eşec pe linie

Cea mai răsunătoare înfrângere suferită de PNL a fost la Sibiu, chiar în patria lui Klaus Iohannis. Procentajul obţinut la nivelul judeţului Sibiu de PNL la primele alegeri de la intrarea lui Klaus Iohannis în partid este peste cel de la europarlamentarele precedente, dar mult sub scorurile-record obţinute de Iohannis când acesta a candidat, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, la Primăria Sibiu.

PNL a obţinut la europarlamentare 17,91% din voturile valabil exprimate la Sibiu, iar la precedentul scrutin european, cel din 2009, formaţiunea politică a avut la Sibiu un scor de 13,03%. De cealaltă parte, Klaus Iohannis şi-a obţinut mandatele de primar cu scoruri de peste 70%. Înfrângerea nu a putut fi digerată de Iohannis care a demisionat imediat din conducerea PNL.

La Braşov, Aristotel Căncescu a reuşit „performanţa“ de a fi devansat atât de PSD, cât şi de PDL. Liberalii au obţinut 14,05%, după PSD, care a obţinut 30,44 şi PDL, care a obţinut 15,61% din voturi. Scorul obţinut de PNL duminică este cu cinci procente mai mic decât în 2009, când obţinuse 19%, dar similar cu cel din 2007 când obţinuse 13% dintre voturi.  Aristotel Căncescu este preşedintele Consiliului Judeţean din anul 2000 şi are în conturi aproape 5 milioane de euro.

Un alt lider PNL care a ieşit şifonat după alegerile europene este Romeo Stavarache, el însuşi trecut pe lista liberalilor pentru Bruxelles. În municipiul Bacău, unde primarul Romeo Stavarache a câştigat detaşat alegerile locale în 2012, liberalii au convins doar 15,7% din alegători, iar în judeţ, 17,4%. Tot în Moldova, la Iaşi, liberalii păstoriţi de Cristian Adomniţei, au reuşit un scor puţin peste media partidului.  „Prin votul totuşi mare luat de PSD în oraşul Iaşi găsesc că ieşenii nu au o problemă foarte mare pentru că li se taie copacii. Nu mai vorbesc de falimentul CET, de falimentul RATP-ului“, a spus Adomniţei. Şi PNL a avut un scor dezastruos în municipiu, de doar 8%, în condiţiile în care procentul pe judeţ a fost de 16,49%. „Un scor de 8% în oraşul Iaşi aproape că mă dezarmează“, a comentat Adomniţei despre rezultatele. Singurul judeţ în care liberalii au reuşit să învingă PSD a fost Călăraşi, condus de discretul baron Răducu Filipescu.

PDL şi PMP, bătaie pe electorat

Dmocrat-liberalii au obţinut şi ei victoria într-un singur judeţ: Alba, acolo unde Mircea Hava este în preferinţele electoratului de ani buni. PDL a avut de suferit în urma luptei directe cu PMP. La Cluj, acolo unde Emil Boc este primar, dar în acelaşi timp participă la conferinţele PMP, democrat-liberalii au ieşit abia pe locul trei. Povestea s-a repetat la Arad, unde Gheorghe Falcă nu şi-a adus contribuţia la fel de mult ca la alegerile anterioare, şi la Târgu Mureş, unde UDMR a reuşit să-i surclaseze pe portocalii.

Primarul Dorin Florea, preşedintele PDL Mureş se aştepta la un procent de cel puţin 18%, însă a luat doar  8,14% din voturi. „Canibalizarea“ voturilor între PDL şi PMP la Piatra Neamţ a dus la victoria neaşteaptată la PSD. „Din punctul meu de vedere rezultatele PMP la Neamţ sunt nesatisfăcatoare chiar dacă, raportat la nivel naţional, cele 9,32% obţinute situează filiala pe locul 3 pe ţară, dupa Bucureşti şi Constanţa.

„Vom face o analiză să vedem unde am greşit şi sperăm ca la viitoarele algeri să obţinem un scor mult mai bun“ , a spus Gheorghe Ştefan, primarul PDL din Piatra Neamţ, membru, în acelaşi timp, în Fundaţia Mişcarea Populară. Partidul Mişcarea Populară a obţinut la nivel de judeţ 9,32% un scor foarte apropiat de PDL (9,29%). Cel mai mare succes pentru PMP a venit de la Constanţa - 11.18%. Adică dublul mediei pe ţară pentru această formaţiune politică. Primarul Radu Mazăre a găsit o explicaţie:„ La Constanţa este un grup de băsişti susţinuţi de milionarii din port" şi din această cauză PMP are cel mai mare scor din ţară“.

Citeşte şi:

  • Minciuna din sondaje: Sindromul „Mihaela, dragostea mea!" a lovit din nou Sindromul „Mihaela, dragostea mea!" a lovit din nou duminică seara, sub versiunea „Daciana, dragostea mea!". La o oră după închiderea urnelor, premierul Victor Ponta a clamat o victorie a PSD cu 42-43 la sută, pentru ca numărătoarea voturilor să arate un procent de 37,6 la sută.O eroare majoră s-a înregistrat şi în cazul candidatului independent Mircea Diaconu: creditat de exit-poll-uri cu 4 procente, el a uimit pe toată lumea şi a luat 7.
  • De ce 40% e puţin şi care va fi cheia alegerilor de la toamnă Rezultatele alegerilor europarlamentare de ieri au prilejuit confirmarea unor aşteptări, câteva surprize şi multe necunoscute în perspectiva alegerilor din noiembrie.
  • Reportaj la sediul PNL: Europarlamentare la caserolă Maşina lui Crin Antonescu intră în curte. Este ora 19 şi 30 de minute. Ziariştii care îl aşteptau ca pe pâinea caldă se îmbulzesc, se calcă în picioare, îşi dau coate, totul pentru un cadru mai bun. Toţi sunt de la televiziune. Moartea presei scrise, atât de des anunţată, pare o realitate aici şi acum.
  • Ponta: Partidul lui Băsescu a luat un scor mai mic decât Mircea Diaconu. S-a făcut dreptate Premierul Victor Ponta a declarat în această seară, la România TV, că rezultatele de la alegerile europarlamentare au fost unele corecte. El a comentat inclusiv scorul obţinut de candidatul independent Mircea Diaconu, care a primit 6,95% din totalul voturilor valabil exprimate, şi a opinat că "s-a făcut dreptate".
  • Crin Antonescu a demisionat puţin din conducerea PNL Ziua care a urmat alegerilor europarlamentare a fost una fierbinte pentru liberali, care au tranşat, în mai puţin de două ore, toate problemele care măcinau partidul. Demisia lui Crin Antonescu, anunţată în prealabil pe contul său de Facebook, şi debarcarea întregii echipe din conducerea formaţiunii printr-o demisie în bloc nu au schimbat, de fapt, raportul de forţe în partid.
  • Efectul alegerilor: „Buldogul" vrea colaborare cu PNL, dar uită de PMP Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat ieri că va discuta săptămâna viitoare cu PNL referitor la o viitoare colaborare pentru alegerile prezidenţiale „În săptămânile viitoare vom discuta cu PNL despre o colaborare, salutăm această colaborare şi în perspectiva deciziei PNL de aderare la PPE


 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite