Legea finanţării partidelor: reguli lejere îmbrăcate-n vorbe grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SPOIALĂ Legea finanţării partidelor politice îi necăjeşte pe aleşii din Comisia de Cod Electoral care, după ce au promis că înăspresc regulile privind alocarea banilor în campanii, au început deja să caute portiţe de scăpare.

Marţi, după şedinţa Comisiei de Cod Electoral, preşedintele forului, pesedistul Valeriu Zgonea, dă presei o declaraţie în care anunţă, cu surle şi trâmbiţe, că, de principiu, PNL şi PSD au fost de acord cu finanţarea exclusivă a campaniilor electorale de la bugetul de stat.

Mai mult, a arătat Zgonea, s-au stabilit şi sancţiuni cât mai dure pentru cei care ar îndrăzni să îşi bată joc de viitoarea lege. „Este clar că vom avea şi un pachet de sancţiuni mult mai dur, aşa cum noi l-am iniţiat la finanţarea partidelor politice prin proiectul pe care îl susţine domnul deputat Drăghici (n.r.: Mircea Drăghici) în numele PSD, unde vedeţi că sancţiunile sunt foarte mari, nu numai administrative, ci şi cele penale, ca să putem să rupem această barieră şi să-i speriem pe cei care ar avea ideea de a finanţa ocult partidele politice“, a spus Zgonea, întrebat dacă s-a discutat introducerea unui regim de sancţiuni, în condiţiile în care actuala lege nu îi pedepseşte pe candidaţii a căror campanie a fost finanţată ilegal.

„Nu discutăm sancţiuni, ci principii“

În realitate, însă, tocmai colegii lui Zgonea din PSD şi din comisie ne-au spus că nu ar fi de acord cu  finanţarea integrală a campaniilor de la bugetul de stat, iar de sancţiuni nici nu vor să audă. De pildă, deputata PSD Luminiţa Adam a declarat, pentru „Adevărul“, că nu se pune problema ca o campanie electorală să fie plătită doar din bugetul de stat.  Întrebată care este opinia sa în privinţa sancţiunilor, Adam a răspuns: „Nu discutăm sancţiuni, ci principii.“. De aceeaşi părere este şi deputatul PNL Ioan Oltean, care a argumentat că, având în vedere viitoarele reglementări privind înfiinţarea partidelor politice, bugetul de stat ar fi sufocat de cereri de finanţare. În ce  priveşte sancţiunile, Oltean a răspuns că nu cunoaşte planurile lui Zgonea şi nici propunerea colegului său din PSD, Mircea Drăghici. Întrebat dacă PNL are o propunere privind sancţiunile, Oltean a evitat să răspundă.

„Sancţiunile să se refere la candidaţi“

În prezent, propunerea lui Mircea Drăghici, care serveşte drept reper pentru Comisia de Cod Electoral, include doar contravenţii între 5.000 şi 75.000 de lei, drept sancţiuni pentru cei care încalcă dispoziţiile privind finanţarea campaniilor. Politologul Cristian Pârvulescu, care a participat la lucrările comisiei, spune că propunerea cea mai corectă în acest sens ar fi introducerea de plafoane pentru cheltuieli, iar depăşirea limitelor ar trebui să aibă consecinţe multiple: una politică, pentru candidat, care trebuie să îşi piardă mandatul, şi una penală dacă este cazul.

„Depăşirea plafoanelor ar trebui să ducă la pierderea mandatelor. Din păcate, sancţiunile penale de la noi nu se referă la candidaţi, ci la responsabilul financiar. Prin urmare, e uşor pentru candidaţi să spună: «Nu am ştiut ce se întâmplă!». De aici pornesc toate problemele. Asta e soluţia ideală, pierderea mandatelor pentru cei  a căror campanie a fost finanţată ilegal, dar din ce am văzut, şi este evident, partidele mari nu sunt deloc încântate“,  a punctat Pârvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite