La centru - aliaţi, în ţară - adversari. Harta conflictelor PNL-PSD la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

În timp ce la centru PNL şi PSD par să se înţeleagă, în ciuda unor sincope, în mai multe judeţe cele două formaţiuni ale Coaliţiei sunt la cuţite, fără semne că ar îngropa securea războiului

Pacea politică e dificil de gestionat de conducerile de la centru ale PSD şi PNL, în condiţiile în care ambele formaţiuni sunt partide mari, cu orgolii în plan local, dar mai ales concurente în ceea ce priveşte funcţiile publice şi puterea din teritoriu. Iar acest lucru este evident în mai multe judeţe din ţară, în unele fiind în permanenţă un conflict PSD-PNL, în timp ce în altele disputele sunt punctuale, în funcţie de diferite evenimente.

Pe lista judeţelor aflate în stare de permanent conflict este Iaşiul. Liderul organizaţiei social-democraţilor, senatorul Maricel Popa (fost şef de CJ), susţine că alianţa de guvernare PSD-PNL „nu funcţionează sub nicio formă” şi că, din acest motiv, proiectele judeţului ajung cu întârziere la Guvern. Şeful PSD Iaşi i-a făcut şi observaţie preşedintelui organizaţiei PNL din judeţ, că „are grija autorităţilor centrale în loc să îşi facă ordine în propria filială de partid”, după ce Alexandru Muraru a susţinut că cedarea conducerii şefiei Guvernului către PSD, care ar urma să aibă loc anul viitor, aşa cum au agreat liderii Coaliţiei, nu transmite un semnal bun în contextual războiului de la graniţă.

Tinerii din PSD şi PNL, pe urmele seniorilor

Un permanent conflict este şi în judeţul Timiş. Alin Nica (şeful PNL Timiş şi CJ Timiş) a promis că le va „veni de hac” celor pe care îi acuză că i-ar fi înscenat existenţa unei relaţii de prietenie cu un personaj din lumea interlopă, după ce în mass-media locală a apărut o imagine cu acesta alături de Cristian Birlic, la o masă în Dubai. Potrivit presei locale, Birlic era intermediarul unei afaceri prin care un şeic din Emiratele Arabe Unite intenţiona, alături de CJ Timiş, construirea unui hub la Aeroportul Internaţional Timişoara. Alin Nica a declarat că nu îl cunoaşte pe Birlic şi a lăsat să se înţeleagă că în spatele declanşării scandalului mediatic este ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a refuzat să transfere terenul şi a avertizat în presă că o astfel de afacere ar deschide „larg” porţile de la Jilava.

Dacă între seniori neînţelegerile au devenit un lucru obişnuit, fiind obişnuite mai ales contrele Alin Nica - Alfred Simonis (liderul deputaţilor PSD), situaţia nu pare îmbucurătoare nici între tinerii liberali şi social-democraţi. În Timiş, membrii celor două organizaţii de tineret se ceartă pe tema rezultatelor reprezentanţilor din Educaţie. După ce TNL Timiş a cerut demisia şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean, Aura Danielescu (PSD), reprezentanţii TSD Timiş i-au acuzat de ipocrizie, susţinând că cel care ar trebui să ofere o demisie „de onoare” este ministrul Educaţiei, liberalul Sorin Cîmpeanu.

Lucrurile nu stau prea bine nici în administraţia locală din Bucureşti. Deşi mai aproape de conducerea centrală, administraţia din Sectorul 1 stă pe un butoi cu pulbere, existând aici acuzaţii cu privire la formarea unei neobişnuite alianţe, între PSD şi USR, în situaţii de conjunctură. Membrii PNL din Consiliul Local al primăriei au susţinut că cele două partide au format o alianţă, după ce proiectul de hotărâre de rectificare propus de primarul Clotilde Armand a trecut spre finalul lunii iunie, în timp amendamentele PNL au picat. În continuare în acest sector e o stare de tensiune, rând pe rând PNL şi PSD bătând palma cu USR, punctual, pe unele proiecte.

Rivalitate şi în Teleorman

Un scandal asemănător este şi în conducerea din Teleorman. La primăria Roşiori de Vede, PSD a bătut palma cu USR, nu cu colegii liberali din actuala Coaliţia de guvernare pentru susţinerea unui viceprimar. De altfel, în administraţia din judeţ, liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg deloc, dovadă cum de cele mai multe ori, pentru gestionarea unei situaţii, contează culoarea politică, susţin surse politice locale. Iar puterea e împărţită, pentru că preşedintele CJ e al PSD, însă majoritatea din Consiliu e la limită. Pe de altă parte, prefectul e al PNL, deşi PSD Teleorman era printre filialele fruntaşe ale PSD şi ar fi trebuit să aibă această funcţie.

Nici la Galaţi situaţia nu e prea roz. Conflictul dintre PNL şi PSD l-a împins pe directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, Silviu Bacalum, să se alăture PSD după 24 de ani între liberali, ceea ce a încins spiritele. De asemenea, liberalii nu sunt încântaţi nici de faptul că, la Ministerul Dezvoltării, responsabil de banii din PNRR este un apropiat al PSD Galaţi.

Bolojan, blocat de PSD

În Bihor şeful PSD, Ioan Mang, a acuzat conducerea PNL a Consiliului Judeţean că nu ţine cont de oameni, susţinând că liberalii conduşi de Ilie Bolojan doresc construirea unei centuri pentru municipiul Oradea, care trece prin curţile oamenilor, deşi există un alt proiect cu 700 de metri mai lung, care nu afectează zona intravilană a oraşului. Mai mult, unul din proiectele care au dus la deteriorarea situaţiei locale a fost respingerea hotărârii ce viza Inelul Rutier Metropolitan. Iar opoziţia faţă de acest proiect de dezvoltare a avut loc după ce PSD, în colaborare cu UDMR, a blocat proiectul finanţat cu fonduri europene, pentru construirea centurii Sânmartin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite