VIDEO Klaus Iohannis: Pieţele în aer liber vor rămâne deschise. Rezultatele noilor măsuri se vor vedea peste trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut vineri o conferinţă de presă în Maramureş, unde a explicat că rezultatele noilor măsuri impuse de Guvern privind lupta împotriva răspândirii pandemiei se vor vedea abia peste două sau trei săptămâni. Mai departe, preşedintele nu a respins un eventual lockdown şi a adăugat că pieţele din spaţiile deschise vor rămâne deschise.

Preşedintela a susţinut vineri o declaraţie de presă după ce a participat în judeţul Maramureş la prezentarea planului investiţional pe Regiunea de Nord-Vest.

Klaus Iohannis: Din păcate azi am trecut efectiv peste 10.000 de persoane noi infectate. Am prevăzut această situaţie încă de aseară. Împreună cu Guvernul am decis noi măsuri care au fost bine gândite. Măsuri ferme care vor fi aplicate începând de luni. Măsuri care sunt gândite pentru a încetini semnificativ extinderea pandemiei. Deci care sunt gândite pentru a încetini răspândirea virusului. Sunt măsuri care cu siguranţă vor duce la o încetinire a răspândirii virusului. Măsuri care ne afectează pe toţi, dar în astfel de circumstanţe trebuie să fim uniţi. Toţi românii să fim o echipă şi în final să trecem cu bine peste acestă pandemie.

Multe din măsurile care au fost decise ieri au fost aşteptate de fapt şi pot să vă asigur că toate aceste măsuri au fost discutate cu experţi, cu specialişti şi aşteptăm primele rezultate abia peste 2 sau 3 săptămâni. Toate aceste măsuri sunt măsuri care necesită un timp îndeajuns de lung pentru a produce rezultate”.

Jurnalist: Va exista un lockdown după alegerile parlamentare?

Klaus Iohannis: Eu cred că măsurile pe care le-am decis împreună cu guvernul sunt măsuri destul de ferme care să ne permită şi să avem campanie, să avem alegeri în siguranţă şi să continuăm după alegeri fără să intrăm în faze de lockdown. 

De ce credeţi că măsurile la nivel local eşuează? 

Am observat că din păcate în ultimele săptămâni numărul de bolnavi care au apărut în fiecare zi suplimentar, a crescut masiv. Azi suntel peste 10.000. Asta ne-a arătat că măsurile care au fost luate şi în plan naţional şi în plan local, nu au fost suficiente. De aceea au fost iniţiate şi sunt în curs de a fi decise de Guvern noi măsuri, măsuri mai ferme, care vor fi aplicate peste tot.

De ce aţi decis închiderea pieţelor în aer liber în timp ce supermarketurile rămân deschise? 

Aseară am vorbit despre măsuri mai degrabă generic, mai ales eu în deschiderea şedinţei de Guvern. Am vorbit despre închideri de pieţe şi târguri. Discutând mai în detaliu, am ajuns la concluzia că probabil soluţia cea mai înţeleaptă e să se închidă pieţele din spaţii închise şi să se lase pieţele din spaţiile deschise. Deci piesele tradiţionale ţărăneşti vor rămâne deschise. Şi aici trebuie respectate toate normele. Acolo unde nu se poate vom lua măsuri mai dure.

În cazul supraaglomerării spitalelor din România se ia în calcul transferul pacienţilor în străinătate?

Am discutat această variantă cu ministrul Sănătăţii. În  România în momentul aceste există spaţiu şi la terapie intensivă şi pentru bolnavii care nu au forme foarte grave. Am iniţiat deja contacte cu alte state şi sper să nu ajungem acolo. Dar în extremis, da, avem contacte şi le vom valorifica.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite