Juncker: Punem capăt MCV în cursul mandatului acestei Comisii. Cioloş: Sper să nu aşteptăm ultimul an
0Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker a anunţat că Mecanismul deCooperare şi Verificare (MCV) va fi ridicat până la sfârşitul mandatului său. În replică, premierul Dacian Cioloş, aflat în vizită la Bruxelles, a spus că că speră ca România să nu aştepte până în ultimul an.
„În timpul acestui mandat, acestei Comisii, vom pune capăt mecanismului de cooperare şi verificare care vizează România şi Bulgaria. Este evident că acest mecanism şi-a îndeplinit scopul, s-a rezolvat problema implementării sale, trebuie să trecem mai departe. În orice caz, voi face tot ce pot, sunt convins de progresele adevărate pe care România le-a făcut, pentru accelerarea acestui proces. Sunt foarte mulţumit de noul Guvern român“, a spus Jean-Claude Juncker în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Dacian Cioloş.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a spus că speră ca România să nu aştepte până în ultimul an. „Domnul preşedinte a spus că în cursul mandatului acestei Comisii se poate să fie finalizat acest mecanism, dar eu sper să nu trebuiască să aşteptăm ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a găsi o soluţie la această. Nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupţiei şi cu consolidarea a ceea ce s-a făcut până acum, dar consider că există suficientă maturitate în România ca acest proces să fie integrat şi internalizat în mecanismele pe care Guvernul, sistemul judiciar, Parlamentul le pot avea în vedere'“, a replicat Cioloş.
Vizita primului-ministru la Bruxelles a debutat cu o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care va fi urmată de un dejun de lucru cu preşedintele PPE, Joseph Daul, notează mediafax.
La ora 17, Dacian Cioloş s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ulterior primul-ministru va avea o întrevedere cu comisarul european responsabil cu politica de vecinătate şi negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, apoi cu vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu bugetul şi resursele umane, Kristalina Georgieva.
Seara, la reprezenţa permanentă a României, şeful Executivului se va întâlni cu funcţionari români care ocupă funcţii de conducere în instituţii europene.
Cioloş va discuta cu oficialii europeni priorităţile actualului guvern, viziunea de dezvoltare economică, programul de reformă administrativă, modul în care România îşi propune să se implice în dezbaterile actuale europene, dar şi priorităţile de ţară din perspectiva semestrului european.
"Discuţiile vor viza, de asemenea, fenomenul migraţiei, Uniunea Energiei şi securitatea energetică, progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare evidenţiate în cel mai recent raport al Comisiei Europene, precum şi perspectivele ţării noastre de aderare la Spaţiul Schengen", potrivit Guvernului.
Din delegaţie fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache.
Marţi Cioloş va discuta cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu liderii grupurilor PPE şi S&D, apoi cu trei vicepreşedinţi ai Comisiei Europene.