Ion Iliescu va fi externat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu / FOTO Adevărul
Ion Iliescu / FOTO Adevărul

Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi externat astăzi, potrivit Digi 24, după ce a fost operat de urgenţă, pe 1 aprilie, la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Intervenţia s-a încheiat cu succes, din spusele medicilor, şi fostul preşedinte se simte bine.

După ce fostul preşedinte Ion Iliescu a fost operat de urgenţă la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, fostul preşedinte Ion Iliescu se simte bine şi va fi externat astăzi, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, citaţi de Digi 24.

Ion Iliescu a fost operat la inimă, luni seară, la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" din Bucureşti, "cu un rezultat foarte bun", au anunţat reprezentanţii unităţii medicale. Medicii spuneau că fostul preşedinte este în stare stabilă şi "în afara unui pericol imediat".

El a fost internat, pe 1 aprilie, pentru investigaţii amănunţite la inimă.  Iliescu s-a prezentat iniţial la spitalul Elias, unde merge lunar pentru controale medicale, iar medicii de aici au decis, în urma consultului, să îl transfere la Institutul C.C. Iliescu, pentru investigaţii suplimentare. 

„Ion Iliescu s-a prezentat luni, la ora 11.00, la spitalul nostru, pentru un control periodic, însă medicii au decis să-l transfere la C.C. Iliescu, pentru că prezenta o respiraţie greoaie, dispnee. Pentru siguranţa dumnealui s-a decis transferul. Nu era în stare gravă", a declarat presei Silvius Negoiţă, purtător de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Capitală.

Fostul şef al statului suferă de pericardita hemoragică, ce ar explica durerile în piept şi problemele respiratorii ale acestuia. 

„Pericardita hemoragică înseamnă că în jurul inimii e un lichid, acesta ar conţine sânge. E clar că lucrul acesta trebuie să fie analizat amănunţit prin mai multe investigaţii, respectiv o ecografie specială şi o tomografie computerizată. Dacă e lichid, acesta trebuie eliminat, iar acest lucru se face prin mai multe proceduri. În funcţie de mersul investigaţiilor, e posibil ca eliminarea lichidului să fie continuată cu o operaţie pe pericard. Nu e grav ca pe o inimă oprită, e o operaţie cu un oarecare risc”, a explicat medicul Mircea Cinteză.

Acuzat de crime împotriva umanităţii

Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a deţinut funcţia de preşedinte al României pentru două mandate, între 1992-1996 şi 2000-2004. Acesta s-a retras din viaţa publică de mai mulţi ani de zile.

Inculpat în Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei

Anul trecut, în 21 decembrie, Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului preşedinte pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Revoluţiei de la 1989. Procurorii militari susţin că fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de iniţiator şi coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în  calitate de preşedinte al CFSN (care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior), a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Potrivit acestora, efectul acestor măsuri diversioniste a fost crearea unei psihoze teroriste ce a provocat un număr de 862 de decese, 2.150 răniri. „Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării  şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”, susţin anchetatorii. 

Fostul preşedinte a acuzat „un spectacol justiţiar”, afirmând că stă „cu capul sus la judecata istoriei”. „Eu mi-am făcut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei”, afirma acesta. În iunie 2017, Ion Iliescu era trimis în judecată în dosarul Mineriadei pentru aceeaşi infracţiune de crime împotriva umanităţii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite